Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1990
|
osjan •napisał•:
Darku, Wojciech Bronisz był jednym z trzech synów Piotra, który nazywany jest dziedzicem Kołomii (inne źródła podają, że tylko tam się ożenił). Piotr Bronisz zmarł ok. 1762 r. i być może mniej więcej w tym czasie pojawił się na ziemi dobrzyńskiej jego syn, Wojciech. Przed 1765 r. ożenił się z Magdaleną Mazowiecką. Na ziemi dobrzyńskiej prowadził przeróżną działalność, bardzo charakterystyczną dla typowego szlachcica, trzymał dzierżawy, pożyczał pieniądze, procesował się i powoli dorabiał. Jego gospodarność doprowadziła w końcu do tego, że nabył majątek Dąbrówkę i Charszewo oraz być może Dylewo. Kwestia odnalezienia kontraktu dzierżawnego części Działynia jest otwarta o ile oblatował go w księgach grodzkich to można go poszukać. Musze za tym pogrzebać. Rano było pytanie, a wieczorem jest odpowiedź:) Po prostu, w między czasie trafiłem w przysłowiową dziesiątkę i już mogę podyskutować nt. historii rodu Broniszów z ziemi dobrzyńskiej! Oczywiście, nie posiadam wszyskich odpowiedzi na zadane powyżej pytania, ale mam konkrety, które zapewne dostarczą wiele kolorytu akurat temu tematowi - a mam w tym i swój interes genealogiczny np. poprzez Dulsk, Działyń i okolice:) Na tę chwilę proponuję zakończyć wycieczkę po ziemi chełmińskiej w poszukiwaniu śladów po Broniszach, nota bene wywołanej w moch postach;) i sugeruję powrót na ziemię dobrzyńską. Moim zdaniem, historia rodu Broniszów na ziemi dobrzyńskiej rozpoczęła się dokładnie 28 lutego 1728 roku w parafii Strzygi. Tego dnia na ślubnym kobiercu kościoła strzyskiego stanął Piotr Bronisz s.Jana i Marianny z Mniewskich i Bogumiła Ziemięcka dziedziczka dóbr strzyskich. poz. nr 10 indeksu zaślubin www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh...ki/mal_1720_1752.pdf Pan młody Piotr Bronisz, ojciec cześnika żytomierskiego Wojciecha, dziad rejenta Józefa, był właścicielem dóbr Kołomia w starostwie kowalskim na Kujawach. Potwierdzeniem w/wym. zdarzenia metryklanego jest zapis w Księgach grodzkich kowalskich, z którego wynika, że 3 lipca 1724 r. Piotr Bronisz kwitował odbiór posagu żony Bogumiły z Ziemięckich od Kazimierza i Anny Ziemięckich, dziedziców Strzyg. Jak się okazuje, należało rozpocząć poszukiwania od Strzyg, ale kto by to odgadł, tym bardziej, że P.Gałkowski i K.Grążawski w książce Strzygi w ziemi dobrzyńskiej, wyd.2006, nawet nie wspominają o dziedzicach dóbr strzyskich Ziemięckich wymieniając wszystkich właścicieli dóbr strzyskich XIV-XXw., na stronie 264 (sic!). cdn. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: osjan
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1991
|
Darku: REWELACJA!!!
czekam na cd. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1992
|
Żeby dłużej nie trzymać w niepewności podaję skrót danych, do których udało się dotrzeć, po prostu trafiłem opis zachowanego fragmentu archiwum Skotnickich i Broniszów osiadłych na Kujawach i ziemi dobrzyńskiej:
1. Wojciech Bronisz był właścicielem lub dzierżawcą dóbr Okonin w ziemi dobrzyńskiej. źródło: 30 III 1778, Księgi ziemskie rypińskie. 2. Wojciech Bronisz toczył ponad 30-letni spór dotyczący granic dóbr Charszewo z Franciszkiem Rożnowskim w związku ze sprzedażą dóbr Charszewo w ziemi dobrzyńskiej. źródło: 1765-1798, Księgi ziemskie bielskie, dobrzyńskie i rypińskie, Księgi grodzkie dobrzyńskie, bobrownickie i płockie oraz Księgi Trybunału Koronnego. 3.Pierwszą żoną Wojciecha Bronisza była prawdopodobnie Magdalena Mazowiecka h.Dołęga c.Michała i Marianny z Łukowskich, małżonków Mazowieckich z Giżynka, ur. 26 XI 1741 poz. nr 1813 w indeksie www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh...ruze%201683-1808.pdf źródło: -fakt obecności w archiwum Broniszów wypisów z ksiąg grodzkich bobrownickich dotyczących transakcji kupna i sprzedaży dóbr Giżynek w powiecie rypińskim, zawieranych przez następujące osoby w latach 1731-1748: Wojciech Giżyński, Michał Mazowiecki i Jan Pawłowski, - fakt obecności w archiwum Broniszów wypisu z ksiąg grodzkich poznańskich zawierający cesję sumy pieniężnej uczynioną przez Feliksa Łukowskiego na rzecz Władysława Mazowieckiego, 11 IX 1780. 4. Marianna z Mniewskich Broniszowa, matka Piotra Bronisza, babka Wojciecha Bronisza, po śmierci pierwszego męża powtórnie wyszła za mąż za Mikołaja Leżnieckiego. źródło: Akta dotyczące zwrotu długu z instancji ks.Wojciecha Rackiego proboszcza w Jemielinie, przeciwko Mariannie Mniewskiej Broniszowej, dziedziczce dóbr Kołomia i jej synom Janowi i Piotrowi, 1699-1702, księgi grodzkie kowalskie. 5.Jan Bronisz, w latach 1692-1693 był właścicielem dóbr Luboń na Kujawach. źródło: 1692-1693, Akta sporu granicznego między dziedzicem dóbr Luboń i dziedzicem dóbr Krótka Bierzwienna w województwie łęczyckim, księgi grodzkie łęczyckie i przedeckie. 6.Rodzona siostra Piotra Bronisza, ciotka Wojciecha, córka Jana i Marianny z Mniewskich, Franciszka Bronisz wyszła za mąż za Świętosławskiego i posiadała co najmniej dwoje dzieci, Marcina i Kazimierza Świętosławskich. źródło: Księgi grodzkie kowalskie, 1726 r. 7. Kontakty Broniszów z przedstawicielami ziemi ciechanowskiej nie rozpoczęły się od II małżeństwa rejenta Józefa Bronisza, już jego ojciec - Wojciech Bronisz utrzymywał kontakty (pożyczył gotówkę) podkomorzemu ciechanowskiemu Franciszkowi Kozickiemu. źródło: 5 I 1779, Księgi grodzkie bobrownickie To już chyba wystarczy i przypuszczam, że podane dane (w jednym czasie) mogą przyprawić o zawrót głowy nie jednego zaprawionego w bojach poszukiwacza rodzinnych korzeni? Jak na razie, wystrzelałem się z posiadanej genealogicznej amunicji:) ale temat jest rozwojowy i mam nadzieję, że przybędą następne. Nawet wiem do kogo na tym forum można zapukać o przedstawienie konkretów dotyczących wiadomości z ksiąg bobrownickich:) Pełen opis źródeł przesyłam na priv. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1998
|
I jeszcze jeden nius, który może być pomocny w dokładnym ułożeniu koligacji Broniszów h.Pomian (chyba dobrze identyfikuję herb?) z Kujaw i zbudowania solidnej podstawy do wycieczek genealogicznych po ziemi dobrzyńskiej.
W bibliotece głównej UMK w dziale rękopisów przechowywany jest maszynopis z 1991 r. autorstwa Józefa Zimeckiego; Życiorysy starych rodów kujawskich, posesionalistów starostwa kowalskiego. Mając na uwadze poprzednie informacje wypływające z ksiąg grodzkich kowalskich, może autor ... Moim zdaniem gra warta świeczki, wym. praca nie była publikowana! Karta katalogowa w załączeniu. pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #2000
|
Darku ponownie dziękuję, śledzę temat ale teraz przyszedł czas aby popracować w archiwum i weryfikować informacje
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •9 •lata•, 7 •mies.• temu• #2185
|
podobny wątek zasygnalizowałem w temacie naszego forum Tłuchowscy-Romanowscy, a i o Broniszach też się coś znajdzie:)
Elektorami - posłami, którzy głosowali za wyborem w 1697 roku Augusta II, byli trzej Bronisze z Województwa Kaliskiego, cyt.: "Bronisz Jan podczaszy kaliski Bronisz Piotr starosta pyzdrski Bronisz Wojciech". pozdrawiam Darek |
|
|
•Wygenerowano w• 0.19 •sekundy•