Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638622
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1960
|
Zdaje się, że udało mi się trafić na trop Magdaleny Mazowieckiej, pierwszej żony Wojciecha Bronisza. Byłaby to córka Michała i Marianny Mazowieckich urodzona w 1741 r. w parafii Róże. Teraz trzeba zweryfikować ten trop
|
|
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1968
|
Józef Bronisz, pisarz aktowy z Lipna jest świadkiem zaślubin Piotra Twarowskiego i Joanny Nepomuceny Czaki, córki pułkownika WP Jana Nepomucena Czaki, w Świeżawach w 1815 roku. (ASC gminy Rogowo, 1815-16, akt nr 18, sygn. 11, www.genealogiawarchiwach.pl - skany 51-52).
Jeszcze mała poprawka, pierwsza żona Józefa Bronisza, Barbara z Jasińskich zmarła w Lipnie w roku 1827, nie 1852. Pozdrawiam, Piotr |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• prom79.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: osjan
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1969
|
prom79 •napisał•:
Józef Bronisz, pisarz aktowy z Lipna jest świadkiem zaślubin Piotra Twarowskiego i Joanny Nepomuceny Czaki, córki pułkownika WP Jana Nepomucena Czaki, w Świeżawach w 1815 roku. (ASC gminy Rogowo, 1815-16, akt nr 18, sygn. 11, www.genealogiawarchiwach.pl - skany 51-52). Jeszcze mała poprawka, pierwsza żona Józefa Bronisza, Barbara z Jasińskich zmarła w Lipnie w roku 1827, nie 1852. Pozdrawiam, Piotr Tak więc dalej utrzymywali kontakty towarzyskie z rodziną Czakich. Mam dowody tego z pocz. XIX w. do 1804 r. Błąd poprawiłem, oczywiście pierwsza żona zmarła w 1827 r. Piotrze, podziwiam Twoją cierpliwość co do strony genealogiawarchiwach. Kilka razy znalazłem na niej bardzo ciekawe rzeczy ale korzystanie z niej to droga przez mękę. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1974
|
Broniszowie na ziemi dobrzyńskiej w 1789 r. (spis majątków wedle lustracji z tego roku) posiadali dwa majątki, Dąbrówka i Charszewo. W lustracji parafii rypińskiej znajduje się adnotacja z 1817 r., że Dylewo, którego w 1810 r. dziedzicem był 30 letni Michał Głazewski należało już do Wojciecha Bronisza tak więc z tej informacji wynika, że pomiędzy latami 1810 - 1817 nabył on ten majątek (brak informacji o takiej transakcji u notariuszy lipnowskich Bronisza i Mellera, chociaż Mellera jeszcze sprawdzę). W parafii Rogowo, w do której należy Charszewo jest sporo aktów metrykalnych dotyczących Broniszów, które znikają po 1806 r. chociaż Bronisze dalej w pobliżu mieszkali co wykazał Piotr znajdując akt ślubu Joanny Czaki ze Świeżaw z 1815 r., w który Józef Bronisz był świadkiem ceremonii. Czyżby przenieśli się do Dylewa?
Zastanawia mnie również brak w aktach notariuszy lipnowskich śladu postępowania spadkowego majątku pozostałego po Wojciechu Broniszu, który zresztą póki co nie wiadomo kiedy (pewnie po 1817 r.)i gdzie zmarł. Miał on liczne potomstwo, dwóch synów z Magdaleny Mazowieckiej i kilkoro z Agnieszką Rościszewską. Wiadomo jedynie, że Józef Bronisz czyli najstarszy żyjący jego syn, notariusz z Lipna w wyniku tych działów pozostał właścicielem jakiejś wsi. Jakiej?
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1975
|
Witaj,
wg. danych z Księgi zapisu uczniów Królewsko-Warszawskiego Uniwersytetu, Bronisze zamieszkiwali w Lipnie od co najmniej 1824 r. Właśnie tego roku, dokładnie 16 września został przyjęty w poczet studentów wydziału prawa, 20-letni Leopold Bronisz, urodzony - Charszew obwód lipnowski, zamieszkały - Lipno obwód tenże. W rubryce "gdzie sposobił się do uniwersytetu" wpisano - Pułtusk. Zapis w księdze pod poz. 2084 (nr ciągły) i nr 216 studentów rozpoczynających naukę w 1824 r. Czyli maturę zdał w Pułtusku i ten kierunek może być owocny w nowe dane, np. dokumenty Leopolda w roku przyjęcia do szkoły, m. zamieszkania itd. pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: osjan
|
Odp: Broniszowie z ziemi dobrzyńskiej •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1981
|
Darku o Leopoldzie Broniszu wiem
Wiem już na pewno, że Magdalena Mazowiecka, jego pierwsza żona była córką Michała Mazowieckiego dziedzica Zakrzewka i Tylic. Co ciekawe obie te wsie położone są w okolicy Łysomic (chyba, że moje źródło się myli) a więc na ziemi chełmińskiej. Natomiast ja wiem z pewnością, że w latach 1727 - 1745 a więc szmat czasu Michał Mazowiecki przebywał na terenie parafii Ruże i Mazowsze. |
|
|
•Wygenerowano w• 0.22 •sekundy•