Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637473
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637473
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Machczyński/Machciński
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2038
|
Witam ,nigdzie nie moge znalezc sladu na temat Jana Machczynskiego /urodzonego w latach ok.1795-1800 prawdopodobnie w Dobrzyniu n.Wisla / i jego zony Karoliny Wierzbickiej ,wiem tylko ze byli oni rodzicami Kandyda Machczynskiego urodzonego okolo 1824 r., czy może mi ktoś podpowiedzieć,gdzie ewentualnie mam szukac?.
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• •przez• Jolanta. •Powód•: poprzednia informacje znalazlam.
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2047
|
Jolanta •napisał•:
Witam ,nigdzie nie moge znalezc sladu na temat Jana Machczynskiego /urodzonego w latach ok.1795-1800 prawdopodobnie w Dobrzyniu n.Wisla / i jego zony Karoliny Wierzbickiej ,wiem tylko ze byli oni rodzicami Kandyda Machczynskiego urodzonego okolo 1824 r., czy może mi ktoś podpowiedzieć,gdzie ewentualnie mam szukac?. Witam, widzę, że dojechaliśmy już do przełomu XVIII/XIX w.! Rozumiem, że akt małżeństwa z 1849 r. Kandyda Machczyńskiego i Marianny Karaskiewicz jest już w Pani posiadaniu? Jest tam również nazwa miejscowości - miejsca urodzenia Kandyda, które zupełnie nie koreluje z parafią dobrzyńską. Jest tam mowa o Maszewie, próbowałem odszukać w Maszewie w parafii Brwilno, ale do 1825 r. nie ma śladu Machczyńskiego!? Chyba, że narodziny Kandyda miały miejsce po 1825 r. lub o innym Maszewie jest mowa? W załączeniu skan posta (w forum www.genealodzy.pl), sprzed 6 lat, autorstwa Pawła Wasiaka, o którym wspominałem na wstępie naszej wymiany wiedzy i poglądów nt.Machczyńskich - Machcińskich. pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2048
|
Witam,jestem kompletna niemota ,nie bede zdziwiona jak pań się na mnie wkurzy,ale proszę mi podpowiedzieć na jakiej stronie mam szukać tego nieszczęsnego Maszewa /parafia Brwilno,gmina Biała stara/
Z góry dziękuję i znów przepraszam/chyba mi to weszło w nałóg/. |
|
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2049
|
Witajcie,
W akcie małżeństwa Kandyda Machczyńskiego z 1849 roku napisano że urodził się w mieście Nieszawie. Nie widzę odpowiedniego rocznika z Nieszawy na stronie www.genealogiawarchiwach Pradziad pokazuje, że właściwe lata powinny być w AD Włocławek. Chyba warto by przejrzeć jakieś roczniki z Nieszawy przed 1849 rokiem, może tam zmarł Jan Machczyński. Piotr |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2050
|
Witam,jestem ciekawa skąd taka rozbieżność w nazwie miejscowości urodzenia,nawet w jęz.rosyjskim odczytanie Maszewo a Nieslawno -to kolosalna różnica,ja też nie potrafię dokładnie odczytać miejscowości.
Zaczynam już po mały wątpić,czy uda mi się ruszyć z miejsca. |
|
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2051
|
Przepraszam za przejęzyczenie,oczywiście chodzi o miejscowości Nieszawa
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•