Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637473
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637473
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Machczyński/Machciński
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2053
|
Witam,
to teraz ja muszę przprosić i przyznać się do niedopatrzenia i podania błędnej podpowiedzi;) Podpowiadałem aby zajrzeć do aktu małżeństwa z 1849 r., którego szczegółowe dane ujął na forum www.genealodzy.pl Paweł Wasiak. Wychodzi na to, że Paweł te dane pozyskał z jakieś obcojęzycznej strony genealogicznej, Maszewo to nie Nieszawa, dla nas to dostrzegalna różnica i poważny błąd, a np. dla Amerykanina, hm ..., chyba wszystko jedno? Moje niedopatrzenie polegało na pominięciu wstępnej weryfikacji tych danych. Dobrze, że ten temat śledzą inni userzy, dzięki Piotrze za podpowiedź:) Jak się okazuje, wg. aktu małżeństwa nr 15/1849 z parafii dobrzyńskiej, Kandyd Machciński urodzony w mieście Nieszawie, syn Jan (zmarłego) i Karoliny z Wierzbickich (żyjącej) był aplikantem w urzędzie (nie mogę odczytać nazwy urzędu). Wg. tego aktu w 1849 r. Kandyd miał mieć 22 lata. Reasumując, dostrzegłem w treści tego aktu nowe dane, zmiana formy pisowni nazwiska, nie Machczyński a Machciński, oraz prawdopodobny rok urodzenia nie około 1824, a bliżej 1827 r.! Akt, o którym mowa jest dostępny www.genealogiawarchiwach.pl/#query.query...lse&searcher=big fotka nr 34/1 pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2054
|
Witam ,dziękuję za informację.
|
|
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2055
|
Na stronie ,która pań mi podał istnieje tylko 10 fotek.Moze w linku jest błąd bo nie ma 34 strony.
|
|
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2056
|
Witam , czy może ktoś wie gdzie znajdę akta metrykalne z miejscowości Nieszawa z roku 1825 i 1827.
I jeszcze pytanie:przy Janie Machczynskim ur.1779 r.w miejscowosci Nieszawa figuruj 2 liczy 45 i 62 /fotka 42/1/.Obraz skanu jest bardzo niewyraźny i nie mogę odczytać.Czy jest gdzieś rozszerzona wiadomość np.imionarodzicow? |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• •przez• Jolanta.
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2057
|
Jolanta •napisał•:
Witam , czy może ktoś wie gdzie znajdę akta metrykalne z miejscowości Nieszawa z roku 1825 i 1827. I jeszcze pytanie:przy Janie Machczynskim ur.1779 r.w miejscowosci Nieszawa figuruj 2 liczy 45 i 62 /fotka 42/1/.Obraz skanu jest bardzo niewyraźny i nie mogę odczytać.Czy jest gdzieś rozszerzona wiadomość np.imionarodzicow? Akta metrykalne z Nieszawy z roku 1825 i 1827 powinny być w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku, podobnie jak metryka chrztu Jana Machcińskiego z 1779 roku. Tak pokazuje baza pradziad: baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php?l...=0&search=szukaj Liczba 45 to numer metryki/aktu, liczba 62 to numer karty w księdze. Piotr |
|
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2058
|
No niestet chyba się poddam.W Archiwum we Włocławku nie znalazłam właśnie tych lat 1825 i 1827- pewnie zaginęły,albo tak jak raz było w przypadku Badkowo-pomylono z Dobrzyniem.
Zaś jeśli chodzi o urodzonych w Nieszawie w 1779 r,to pod danym rokiem są tylko nazwiska i imiona urodzonych w danym roku.Brak jest podstawowych wiadomości np.imion rodziców. Klapa, Jeszcze jedno , czy ktoś się orientuje czy w Płocku w Archiwum Państwowym bądź w Archiwum Diecezjalnym ,są może zeskanowane księgi metrykalne? |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• •przez• Jolanta.
|
•Wygenerowano w• 0.21 •sekundy•