Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637466
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2637466
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Machczyński/Machciński
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2065
|
Zaraz sprawdze,ale to może być ten Jan ,bo mam informacje ,że gdy Kandyd-jego syn-bral ślub /1849 r./ to matka była wdowa
Panie Darku jak pań myśli ,czy jest szansa dowiedzenia się imion rodziców Jana,bo może wtedy udało by się znaleźć jakieś rodzeństwo. Szkoda że przy Wincencie nie ma imion rodziców. Muszę jeszcze dodać ,że już wcześniej spotkałam się z nazwiskiem Makcinski,ale sądziłam,ze chodzi o inną osobe-musze to sprawdzić. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• •przez• Jolanta.
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata•, 1 •miesiąc• temu• #2066
|
Znalazlam Wincentego Makcinskiego ur.5 kwietnia 1823 r.w Nieszawie ,ojciec Mateusz matka Salomea z d. Wachowska.
Moze sie okazac ,ze Mateusz jest bratem Jana . Musze szukac dalej. |
|
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata• temu• #2067
|
Witam,chyba już ostatni raz trochę pomarudze,bo dalej nie mam szans nic znaleźć.
W księdze akt metrykalnych z miejscowości Nieszawa znalazłam Jana Machcinskiego urodzonego w 1779 roku , zmarł też w Nieszawie w roku 1846. Niestety tu mam kłopot bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o imionach rodzicow Jana. Nie mogę również znaleźć akt z Nieszawy za rok 1827./przypuszczam że jest to rok urodzenia Kandyda./. Może podpowiedzieć gdzie mam szukać. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata• temu• •przez• Jolanta.
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata• temu• #2071
|
Jolanta •napisał•:
Witam,chyba już ostatni raz trochę pomarudze,bo dalej nie mam szans nic znaleźć. W księdze akt metrykalnych z miejscowości Nieszawa znalazłam Jana Machcinskiego urodzonego w 1779 roku , zmarł też w Nieszawie w roku 1846. Niestety tu mam kłopot bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o imionach rodzicow Jana. Nie mogę również znaleźć akt z Nieszawy za rok 1827./przypuszczam że jest to rok urodzenia Kandyda./. Może podpowiedzieć gdzie mam szukać. Czy ta wspomniana księga akt metrykalnych z miejscowości Nieszawa, gdzie odnaleziono akt urodzenia z 1779, to nie czasami spis metryk urodzeń za lata 1616-1808, udostępniony przez AP Toruń na www.genealogiawarchiwach.pl? Jeżeli tak, to nic dziwnego, że nie posiada dodatkowych informacji nt.rodziców, wszak mówimy tylko o spisie metryk. Jednakże jest i z tych ustaleń pewien pożytek, gdyż w tym właśnie spisie jest info. nt. numeru metryki i foliału, a z tymi danymi trzeba przenieść poszukiwania do Archiwum Diecezjalnego we Włocławku przy ul.Gdańskiej 2/4, tel.(54)231 11 12, gdzie można zapewne odnaleźć pełen tekst metryki. Co do innych źródeł wiedzy nt. rodziców Jana, pozostaje jeszcze do odnalezienia jego akt zaślubin, a w nim muszą być te dane. Z treści aktu zgonu poznaliśmy dane żony, więc będzie łatwiej w poszukiwaniach. życzę powodzenia Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata• temu• #2072
|
Witam , chce znaleźć akt ślubu Jana ,ale nigdzie nie ma akt z Nieszawy z lat 1800-1807 /przybliżona data ślubu/.
Nie znalazłam również akt z Nieszawy z roku 1827:i 1856./prawdopodobnie daty urodzenia Kandyda i Antoniego./. |
|
|
Odp: Machczyński/Machciński •10 •lata• temu• #2073
|
Przepraszam,znalazlam rok 1856.
Lecz pozostałych nie mogę odnaleźć. |
|
|
•Wygenerowano w• 0.16 •sekundy•