Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
Użytkowników : 223
Artykułów : 212
Odsłon : 2450411
Artykułów : 212
Odsłon : 2450411
Witamy,
Gościu
|
TEMAT: Rodzina Góreckich i Szarszewskich
Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 6 mies. temu #2554
|
Jestem pod ogromnym wrażeniem ilości materiałów zamieszczonych na stronie.
Od kilu miesięcy zbieram materiały dotyczące moich przodków i oczywiście są problemy.Mój dziadek Michał Górecki ur.28.09.1897r urodzony Carski Dar zm. 15.06.1972r.rodzice Jan Górecki i Katarzyna Górecka brak mi nazwiska rodowego dat urodzenia i zgonu .Mój dziadek miał rodzeństwo siostrę Anne i na pewno jeszcze dwóch braci którzy wyemigrowali do USA.Listy i fotografie nie zachowały się, ale w rodzinie pamiętają że były wysyłane metryki urodzenia do USA. Od kilku dni jestem w posiadaniu listu z 1966r, który napisała do mojego dziadka jego siostrzenica Władysława [córka Anny]w którym to liście informuje go że rodzina wywodzi się od Porajów.Pisze o Góreckim z Wielkołąki co miał kilku synów, którzy też mieli synów i wnuk jednego z nich po wojnie sprawdził i udokumentował pochodzenie.W liście tym jest jeszcze informacja o babci Jabłońskiej z domu Poraj Górecka. Proszę o podpowiedzi. |
Ostatnio zmieniany: 5 lata, 6 mies. temu przez bogusław. Powód: Nazwisko Szarszewskich z małej litery
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 6 mies. temu #2555
|
Dzień dobry,
witam nowego usera i zapraszam do rozgoszczenia się na forum:) Jak wnioskuję, nie posiada Pan metryki dziadka - Michała [brak nazwiska rodowego babci], więc proponuję zacząć wędrówkę w przeszłość swojej rodziny od odnalezienia tej metryki. Jednocześnie zapytam, skąd pewność, że urodził się w Carskim Darze, 28 IX 1897? Nie odnajduje metryki Michała w USC parafii Nowogród;) Sprawdziłem również 1896 i 1898 i zero info. nt. Michała. Proszę o dodatkowe informacje. Jednocześnie polecam dwa tematy z portalu. Pierwszy o przysiółku Carski Dar, www.szpejankowski.eu/index.php/forum/14-...la-kazimierza-t.html a drugi dotyczący spisu mieszkańców gminy Nowogród, z 1916 roku. Proszę o zapoznanie się z treścią zapisów poz. 207-212. www.szpejankowski.eu/images/stories/wpTh...gm.nowogrod_1916.pdf pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 5 lata, 6 mies. temu przez Darek1965.
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 6 mies. temu #2556
|
Dzień Dobry
Wpisując datę zrobiłem błąd w akcie zgonu podany jest rok 1891 Miejsce urodzenia Carski Dar zamieszkały w Macikowie. Pozdrawiam Bogusław |
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 6 mies. temu #2557
|
bogusław napisał:
Dzień Dobry Wpisując datę zrobiłem błąd w akcie zgonu podany jest rok 1891 Miejsce urodzenia Carski Dar zamieszkały w Macikowie. Pozdrawiam Bogusław Panie Bogusławie, mam już u Pan kawę:) za utracony czas na wcześniejszym bezcelowym poszukiwaniu metryki w 1897 roku, ale na poważnie, dotarliśmy do linii startowej Pana ewentualnej wędrówki w przeszłość rodziny Góreckich, czyli odnalazłem akt urodzin Michała, nr 75/1891 w Nowogrodzie. 4 października 1891 roku w Nowogrodzie odbył się chrzest Michała Góreckiego, syna Jana, lat 50 i Katarzyny z Głowińskich, lat 41. Osobami zgłaszającymi narodziny Michała oprócz ojca byli: Jan Cieszyński z Carskiego Daru i Andrzej Rylich z Nowogrodu. Michał faktycznie urodził 28 września 1891 roku, w domu rodziców, w Carskim Darze. Rodzicami chrzestnymi Michała byli: Marianna Głowińska i wymieniony wyżej Jan Cieszyński. Potwierdzam również datę zgonu Michała - 15 czerwca 1972 r., akt Nr 80/1972 w USC Golub-Dobrzyń. W związku z tym daję pod Pana rozwagę samodzielne przejrzenie metryk z Nowogrodu, celem ustalenia dokładnych danych rodzeństwa Michała oraz ewentualnie nowych danych nt. jego rodziców. Może pochodzili właśnie z tej parafii? W toku tych poszukiwań można pomocniczo wykorzystać nasze indeksy parafii Nowogród, ale przede poszukiwania winny być oparte o konkretne akty USC. Ma Pan szczęście, są dostępne on-line na portalu www.genealogiawarchiwach.pl Gdyby miał Pan jakiekolwiek problemy z odnalezieniem lub odczytaniem konkretnych metryk, proszę pisać, w miarę posiadanych możliwości pomogę. pozdrawiam Darek |
Ostatnio zmieniany: 5 lata, 6 mies. temu przez Darek1965.
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 6 mies. temu #2558
|
Witam,
Myślę, że będę mógł pomóc. Wymieniony w akcie Jan Cieszyński to mój prapradziadek. A Katarzynę z domu Głowińską mam też w drzewku, myślę, że to ta sama osoba (wiek się zgadza). Rodzina Góreckich jest mi dobrze znana. To panieńskie nazwisko mojej praprababci. Co prawda Jana Góreckiego nie mam w drzewku, ale wieczorem poszperam i myślę, że znajdę. Odezwę się Pozdrawiam, Marek Wieczorek |
|
Odp: Rodzina Góreckich i Szarszewskich 5 lata, 6 mies. temu #2559
|
Witam
Dzięki za informację, okaż się że moja rodzina jest całkiem spora ![]() Pozdrawiam Bogusław |
|
Wygenerowano w 0.24 sekundy