Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638648
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638648
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Wierzbiccy (Wirzbiccy)
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #381
|
Witam,
Odnośnie Suradówka. Archiwum Państwowe we Włocławku posiada zespół: baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php?l=pl...amp;zespoly_id=79252 Na miejscu dostępny jest inwentarz kartkowy. Pod sugnaturami od 1013 do 1018 kryją się księgi hipoteczne dóbr ziemskich Suradówek. Dotyczą one różnych części tej wsi, pochodzą z lat 1815-1953. Nie wiem natomiast, jak się przedstawia stan ksiąg hipotecznych z Rzuchowa w tym zespole. Nie należy wykluczać, że Wierzbiccy mogli też mieć część wsi, tym bardziej, że zmarła tam w 1798 roku wspomniana Franciszka Wierzbicka jest zapisana z określeniem „szlachetna”. Znalazłem też zdjęcie aktu zgonu 2-letniego Filipa Wierzbickiego z Rzuchowa syna Jana i Marianny, rok 1805, których zapisano z określeniem „uczciwi” co wskazuje na stan włościański. Wygląda więc na to, że w okolicy były zarówno chłopskie, jak i szlacheckie rodziny Wierzbickich. Z innych poza metrykalnych źródeł dość bogato przestawia się lipnowski notariat. Np. Akta notariusza Bronisza z Lipna, prawie całe pierwsze półwiecze XIX wieku i co ważne z alfabetycznymi skorowidzami. Pozdrawiam, Piotr |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• prom79.
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #383
|
Witam serdecznie Panie Piotrze,
Bardzo dziękuję za przekazane informacje. Napisał Pan, iż znalazł zdjęcie aktu zgonu 2 letniego Filipa Wierzbickiego. Czy byłaby szansa otrzymania tego zdjęcia? Dysponuję zdjęciami aktu zgonu wspomnianej Franciszki, aktu zgonu Antoniego syna Jana i Maryanny z 1799 - starszego brata wspomnianego Filipa oraz aktu ślubu Jana i Maryanny z 13 lutego 1792. Resztę danych z tego okresu mam spisane z sumariusza. Czy mógłby mi Pan pomóc w przetłumaczeniu aktu ślubu Maryanny i Jana z 1792r. gdybym przesłał Panu zdjęcie ? Mam tłumaczenie pracownika Archiwum we Włocławku, ale jest ono niepełne. Pojawia się też pytanie, dlaczego do tego aktu stanęło aż 5 świadków wymienionych z imienia i nazwiska. I na koniec, żeby Pana nie zamęczyć, pytanie ostatnie: W aktach metrykalnych dotyczących mojego praprapradziada - Bartłomieja Wierzbickiego syna wspomnianych Jana i Maryanny, występuje w kilku przypadkach określenie - dziedzic cząstkowy, dziedzic części. Co to w praktyce oznaczało ? Gdzieniegdzie pojawia się też określenie - propinator, ale rozumiem, że to to samo co gorzelnik. Pozdrawiam Adam |
|
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #384
|
Panie Adamie,
Próbuję dodać to zdjęcie tutaj na forum korzystając z opcji "załączniki", ale mi się nie wgrywa, nie wiem dlaczego. Proszę w takim razie o kontakt mejlem: piotrek.romanowski79(małpa)gmail.com To zdjęcie metryki z 1805 jest sprzed 4 lat, kiedy w AD we Włocławku pracowałem nad swoimi przodkami Napiórkowskimi i Osieckimi z Suradówka. Widząc Pana wiadomość o Wierzbickich przejrzałem swoje zdjęcia i metryki sfotografowane "po sąsiedzku". Okreslenia, dziedzic cząstkowy, dziedzic części, w mojej opinii, wskazywałyby na szlacheckie pochodzenie, w swoich poszukiwaniach nie spotkałem innej możliwości przy tego typu określeniach. Proszę przesłać mi ten dokument z 1792 roku, choć w łacinie nie jestem zbytnio biegły, ale bardzo zaciekawiło mnie to. Postaram się pomóc. pozdr. Piotr |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• prom79.
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #386
|
Witam Panie Piotrze,
Zdjęcie aktu przesłałem na maila. Serdecznie pozdrawiam Adam |
|
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #399
|
Adam_Wie napisał;
[...] Nawet na zabytkowej tablicy klasztoru w Skępem widnieje informacja, że w XVII w. jednym z braci był niejaki Francicus Wierzbicki zm. w 1659,... Witam Panie Adamie, byłem i widziałem;) (2.11.2012r.), faktycznie istnieje tego typu zapis, ale akurat ten fragment tablicy jest najmniej czytelny, czarna farba już w znacznym stopniu wyblakła. Po wizycie w Skępem chciałbym podzielić się jednym spostrzeżeniem. Zarówno tablica z nazwiskami pochowanych zakonników jak i ta druga - większa po przeciwnej stronie korytarza są narażone na zniszczenie. Jak tak dalej pójdzie to pozostaną nam jedynie ich zdjęcia. Zniszczenia (mechaniczne) są widoczne szczególnie na tablicy nazwanej przeze mnie jako skępskiej. Dolna część płótna została wyrwana z ram, a nawet zauważyłem otwór tak jakby ktoś przebił płótno np. długopisem lub ołówkiem. Dochodzą do tego jeszcze zniszczenia spowodowane niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim dużą wilgotnością. Po wykonaniu indeksacji tablicy skępskiej nabrałem ochoty na "obrobienie" tej mniejszej z nazwiskami pochowanych zakonników, ale jak rozszyfrować skróty istniejące przy kolejnych nazwiskach? Nie posiadam wiedzy na ten temat. pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: Wierzbiccy (Wirzbiccy) •13 •lata•, 7 •mies.• temu• #400
|
Wierzbiccy, to ciekawa historia rodzinna, warto zagłębiać ten temat, bo i Wierzbiccy pochodzą z Dołęgów, tj.:
www.szpejankowski.eu/index.php/pl/rodzin...dobrzyskiej/123.html Paweł |
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•