Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638638
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Rozczytanie nazw miejscowości
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #618
|
Witajcie
Widzę, że zagadka już chyba rozwiązana a miałem właśnie się za to zabrać, chyba, że odpowiedzią jest podana przez Pana Kazimierza Lemkowizna, z którą nie mogę się zgodzić. Nawet jeśli chodziło o taką miejscowość i jest to dobry trop, to w akcie z całą pewnością jest zapisana inaczej. Już samo pojawienie się literki m wyklucza tą możliwość. Ja już prędzej obstawiałbym Wroblowizna, Wroblewiznam Kroblowizna, ew. coś tam jest zamiast b, może t, albo nawet jakieś s lub c + plus z rozmachu machnięta kreska. Krokowizna, Wrokowizna, a może chodzi o Krotkowizne - Grotkowizne Pozdrawiam Michał |
|
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #619
|
jorgus06: w moich poszukiwaniach trafiłem na Annę z Drzewoszewskich, żonę Marcina Ziółkowskiego, przez jakiś czas mieszkali oni w parafii Nowogród (Macikowo) w okolicach Golubia-Dobrzynia - może natknąłeś się na taką osobę?
Golub: Le(a)mkowizna też mi nie pasuje, chyba, że może ta pierwsza niewiadoma nazwa... ta druga nazwa, bardziej istotna z punktu widzenia moich poszukiwań, zaczyna się raczej na W lub K... w kazdym razie czekam na odpowiedź Darka, który zna już chyba rozwiązanie pozdrawiam, Kamil |
|
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #620
|
metryka którą poszukujesz jest to metryka slubu nr 7 z 1864, którą miałem w ręce ale jej nie sfotografowałem. Znajduje się ona na rolce Radziki Wielkie 1847-1865 w AP w Toruniu, i jest dobrej jakości co powinno rozwiązać ostatecznie problem.
|
|
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #621
|
jorgus06: No tak, sam zamawiałem jej skan i dostałem go niestety w takiej jakości (zgłaszałem, że nie jestem zadowolony z usługi i poprzednio dostałem skany w pełnej skali szarości, ale archiwum póki co milczy). Oczywistym rozwiązaniem jest udać się tam i spojrzeć na oryginał, a w razie potrzeby przeszukać alegatę. - Z braku wolnego czasu na wycieczkę do archiwum planuję jednak ruszyć dopiero wtedy, gdy uzbiera się więcej podobnych niewiadomych do wyjaśnienia; póki co zasięgam rady tutaj.
Metryka ślubu, której skan umieściłem kilka postów wyżej dotyczy jednego z synów Anny dd. Drzewoszewskiej, o którą pytałem... Natknąłeś sie może na osobę, która mogłaby jej odpowiadać - znasz jej miejsce urodzenia lub udało Ci się dołączyć ją do wiekszego drzewa Drzewoszewskich? |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• KSkrzyp.
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #624
|
Witaj Kamilu,
przepraszam za rozbudzenie Twojego apetytu genealogicznego, po prostu muszę swoją głowę posypać popiołem;) I w tym miejscu wypada przypomnieć słowa A.Mickiewicza z wiersza „Lis i kozioł”, „Już byłem w ogródku, już witałem się z gąską…”, które przestrzegały przed przesądzaniem rozstrzygnięć, zanim one zapadną. Po prostu nici z gotowej odpowiedzi, Lamkowizna, to niepoprawny kierunek;) Pozostaje pierwsza wersja, Karbowizna w parafii Rogowo, ale też (teraz tylko gdybanie) raz jeszcze parafia Nowogród, konkretnie osada Paliwodzizna, która wielokrotnie zwana była przez miejscowych w skrócie „Wodzizna”, a może Korczakowizna w parafii Osiek Rypiński, gdzie w latach 40-tych XIX w. Ziółkowscy stanowili prężną drużynę:) Na osłodę załączam fotkę regestru osób zaślubionych z 1864r. z parafii Radziki, sporządzonego przez tego samego księdza, który sporządzał prezentowany przez Ciebie akt. Jest to materiał porównawczy, pismo w regestrze bardziej czytelne niż w akcie. Może przyda się w rozszyfrowaniu niektórych liter z aktu? www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af37f83af76537f2.html Odnośnie poszukiwań informacji na portalu miałem na myśli skojarzenie nazwiska panieńskiego matki Twojego Józefa z drzewem Kazimierza prezentowanym w dziale; Rodziny ziemi dobrzyńskiej. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #627
|
Oooj, szkoda... miałem nadzieję, że zagadka rozwiązana...
Mimo to bardzo dziękuje za zainteresowanie sprawą. W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zerknąć w akt i jego ewentualne załączniki przy okazji wizyty w archiwum. Co do Drzewoszewskich, to wspomnianej Anny nie udało mi się odnaleźć na zamieszczonym drzewie. Może autor drzewa, Pan Kazimierz, coś jeszcze podpowie. Pozdrawiam, Kamil |
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•