Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638658
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2638658
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Rozczytanie nazw miejscowości
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #605
|
Dziękuję,
przez podobieństwo liter próbowałem już, ale może ktoś dopatrzy się czegoś porównując - link do całości: images35.fotosik.pl/1838/c35703aa463d738d.jpg A nawiasem ...cóż to za płocki organ "specjalnie upoważnił" ks. Koskowskiego do spisania aktu? (ostatnie zdanie - podpis) |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• KSkrzyp. •Powód•: okreslenie
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #609
|
Witaj,
fajnie się składa, że Twoja obecna "bieda genealogiczna" trafiła pod strzechę naszego portalu. Niniejszym zapraszam innych użytkowników do bardziej aktywnego uczestnictwa w rozwoju tego forum. Powiem tak, jeśli u nas nie otrzymasz konkretnej odpowiedzi w zakresie tematycznym związanym z ziemią dobrzyńską, to raczej na innych portalach nie licz na coś ekstra. Ja już znam odpowiedź na nurtujące Cię pytanie:) Przyjemność podzielenia się z Tobą najnowszymi odkryciami pozostawiam ... Zapewne już jutro będziesz miał odpowiedź podaną na tacy i prawdopodobnie jeszcze coś ekstra. Jak się okazuje odpowiedzi (info. do innych użytkowników, tak na przyszłość:) należało szukać w treści dotychczas opublikowanych u nas artykułów. Nie ma lepszej gry w skojarzenia jak zabawa w genealogię:) pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #610
|
Masz na myśli artykuły Powiat Lipnowski 1877 i Powiat Rypiński 1877? Szukałem tam na wstępie i nie mogłem niczego dopasować. Także to nie jest tak Darku, że nikt nie korzysta:)
|
|
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #611
|
Witaj Jacku,
nie, do zły kierunek, zimno, zimno:) Kluczem do tej zagadki jest nazwisko, które pojawiło się w metryce:) a dalej już poszło jak z płatka. Wystarczył jeden mail do zainteresowanej osoby i skojarzenie okazało się trafne. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #612
|
Widzę, że rozpętałem wrecz burzliwą dyskusję
Cieszę się, że są postępy i z wielką niecierpliwością czekam na rozwikłanie zagadki. Dodam, że też próbowałem wpasować tam jakąś miejscowość z wykazu dla powiatów lipnowskiego i rypińskiego, stanęło na Karbowiźnie... ale skoro zimno - tym bardziej ciekaw jestem rozwiązania edit: mam przeczucie, że kluczem okazało się nazwisko Drzewoszewska |
|
•Ostatnio zmieniany•: •13 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• KSkrzyp.
|
Odp: Rozczytanie nazw miejscowości •13 •lata•, 3 •mies.• temu• #614
|
witam
Jeśli chodzi o odczytanie tej miejscowości to chyba trzeba wspomnieć o takiej jak "Lemkowizna". Występuje ona wiele razy w indeksacji chrztów, i wskazuje raczej na jakąś zwyczajową nazwę. Pojawia się ona w latach 1808-1869 r. i potem znika. Przy badaniu nazwiska Drzewoszewski, zapraszam do wspólnych poszukiwań, gdyż badam i poszukuję ich po całej k-p okolicy. pozdrawiam jorgus06 |
|
|
•Wygenerowano w• 0.23 •sekundy•