Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632704
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632704
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2438
|
aniata •napisał•:
A jednak chyba istnieli, ponieważ nie bez powodu syn Tekli ze Strachockich Płacheckiej (czyli siostry owych Jana i Czesława) i kapitana Władysława Płacheckiego, ten urodzony 23 czerwca 1813 niemal na polu Bitwy Narodów Pani Aniu spisy żołnierzy i oficerów pułku Szwoleżerów Gwardii z księgi rodowodowej tego regimentu są bardzo dokładne (figurują tam żołnierze którzy przebywali w nim kilka tygodni!) ale oczywiście nie można wykluczyć, że i tam zakradły sie nieścisłości. Raczej wątpię jednak, żeby taka pomyłka zaszła w przypadku dwóch jego ewentualnych żołnierzy. Tak więc mamy niewątpliwie jednego Strachockiego szwoleżera ale o innym imieniu i to w dodatku urodzonego w Kamienicy koło Dobrzynia nad Wisłą (jest taka miejscowość i dwór!). W spisach oficerów wojska Księstwa Warszawskiego jest z kolei inny Strachocki, Józef - ppor 3 pułku ułanów a potem 13 pułku huzarów. Jedynym wytłumaczeniem tej zagadki może być to, że wymieniając ich w akcie notarialnym rodzina z jakichś względów pomyliła pułk w jakim Jan i Czesław służyli i zginęli. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •7 •lata•, 9 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2439
|
Matka mogła pomylić, ale szczerze watpię czy zrobił to obecny przy spisywaniu aktu kapitan Płachecki. To że istniał Czesław jest udowodnione przez akt jego urodzenia z 1789 roku. A tu świadectwo istnienia Jana - w 1793 roku jest w drugiej parze chrzestnym Barbary Bibianny córki Weroniki z Kamienia Kmiecego i nieznanego ojca. W pierwszej parze chrzestnym jest jego ojciec, Ignacy Strachocki. To zatem nie Alojzy. Może naprawdę służyli w innym pułku?
www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M...i=364&cat=364246 Chyba kapitan Płachecki nie był obecny przy spisywaniu tego aktu. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •7 •lata•, 9 •mies.• temu• •przez• aniata.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2440
|
Jan i Czesław Strachoccy z pewnością istnieli ale w pułku szwoleżerów raczej nie byli. Kolejną zagadką jest to, że Alojzy urodzony 4 maja 1793 r. w Kamienicy koło Dobrzynia nad Wisłą syn tych samych rodziców a więc brat Jana i Czesława nie jest wymieniony w akcie notarialnym. Póki co to prawdziwa łamigłówka.
|
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2441
|
osjan •napisał•:
Jan i Czesław Strachoccy z pewnością istnieli ale w pułku szwoleżerów raczej nie byli. Kolejną zagadką jest to, że Alojzy urodzony 4 maja 1793 r. w Kamienicy koło Dobrzynia nad Wisłą syn tych samych rodziców a więc brat Jana i Czesława nie jest wymieniony w akcie notarialnym. Póki co to prawdziwa łamigłówka. Wojtek, sprawdzałeś księgi rodowodowe, na pieszo:) - całość, czy tylko spisy alfabetyczne zawarte na ich końcu? Potwierdzam, w spisach alfabetycznych nie występują Strachoccy. Może warto "przelecieć" nazwisko po nazwisku i odrazu była by cała plejada szwoleżerów rodem z ziemi dobrzyńskiej (Dobrzyn, Plock, Lipno, dość wyraźnie pisali) Już kiedyś ćwiczyłem omawiane zagadnienie, ale plik z ustalonymi danymi uległ awarii;) Czy jest potrzeba ponownego zajęcia się akurat tym tematem? Po prostu, nie chcę wyważać już otwartych drzwi:) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2442
|
Szczerze mówiąc, czy byłoby możliwe, żeby przyjęto w lipcu 1807 roku (czyli 14-latka) do gwardii cesarskiej? A może jednak urodził się przed 1788 rokiem w Kamieniu Kmiecym? Ale to już panowie wiedzą, czy to możliwe. Ja z kolei wiem, ze było możliwe, żeby - powiedzmy - 10-latek był ojcem chrzestnym.
|
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •7 •lata•, 9 •mies.• temu• #2443
|
aniata •napisał•:
Szczerze mówiąc, czy byłoby możliwe, żeby przyjęto w lipcu 1807 roku (czyli 14-latka) do gwardii cesarskiej? A może jednak urodził się przed 1788 rokiem w Kamieniu Kmiecym? Ale to już panowie wiedzą, czy to możliwe. Ja z kolei wiem, ze było możliwe, żeby - powiedzmy - 10-latek był ojcem chrzestnym. Pani Aniu byli 16 letni szwoleżerowie ale 14 letni już raczej nie. Inna sprawa, że do wojska Jan Strachocki mógł trafić kilka lat później jako 17-18-19 latek. Darku przymierzam się do tego aby wychwycić szwoleżerów z Ziemi Dobrzyńskiej na podstawie pełnych wpisów z księgi rodowodowej regimentu opublikowanej przez Roberta Bieleckiego, którą posiadam. Póki co próbowałem to robić losowo, na podstawie nazwisk jakie nosiła dobrzyńska szlachta ale z miernym rezultatem, trzeba usiąść i sprawdzać biogram po biogramie a niespodzianki będą o czym świadczy przykład Alpjzego Strachockiego. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •7 •lata•, 9 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
•Wygenerowano w• 0.16 •sekundy•