Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632819
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632819
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1698
|
kulik_agnieszka •napisał•:
Dzień dobry, bardzo proszę o informację, w którym archiwum znajdę oryginalną listę? Bardzo, bardzo proszę.... Od kilku miesięcy przeglądam co mogę z lat 1808-12 (nawet dezercje) i nic a tu masz, w 1835 roku mój Józef na liście zaległego żołdu. Muszę , zwyczajnie muszę zobaczyć oryginał lub choćby jego skan. Pan to z pewnością rozumie. Nie umiem ani cytować ani wysłać wiadomości do użytkownika więc dodam, że zwracam się do pana o nicku Jacek1965 czyli jak widzę Moderatora a chodzi mi o wykaz podoficerów i żołnierzy poszukiwanych ze względu na zaległości w wypłacie żołdu. Agnieszka Witaj nowa formułowiczko:) miło, że moje poszukiwania jakichkolwiek śladów żołnierzy epoki Księstwa Warszawskiego nie idą na marne. Prezentowane w tym temacie (str.6) wykazy pochodzą z tego samego żródła, ogłoszenia prasowego z 1836 r. autorstwa Komisji Województwa Płockiego. Jedno zbiorcze ogłoszenie podzieliłem (dla przejrzystości tematu) na dwie informacje; o byłych żołnierzach oraz dostawcach dla wojska. W załączeniu przesyłam najistotniejszy dla Ciebie fragment omawianego ogłoszenia. A może uchylisz rąbka tajemnicy, kto zaś Józef Budnicki? Może wspólnymi siłami odkryjemy koleją zakurzoną historię żołnierza Księstwa Warszawskiego? pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1699
|
Oj... kim był?
Zaraz niech policzę. Mama, dziadek Marian, pradziadek Konstanty, prapradziadek Adam, 3xpra Konstanty dla odróżnienia "francuski" bo się Józefowi w Wersalu urodził no i Józef czyli 4x pradziadek. Szukam jeszcze jednego, zamarzniętego pod Moskwą- dla odmiany Jakuba ale już nie Budnickiego. Dziękuję z całego serca. Agnieszka |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1708
|
Witam,
po przejrzeniu kilku roczników ksiąg metrykalnych z Mazowsza i Czernikowa oraz dostępnych list oficerów dopisuję kolejnego oficera wojsk Księstwa Warszawskiego; poz. nr 29 Ignacy Suchorzewski (ur.1771, zm.po 1826) kapitan 10 pułku piechoty Księstwa Warszawskiego, uwolniony 20 XI 1809 r. Z posiadanych przeze mnie metryk wynika, że Suchorzewski był dzierżawcą dóbr Mazowsze i w tamtejszym dworze zamieszkiwał w latach dwudziestych XIX w. Był dwukrotnie żonaty; I. z Marianną z Kowaleskich (Kowalewskich) h.Dołęga (ur.1772, zm.1824 Mazowsze) c.Kazimierza Albina i Kunegundy z Kowaleskich, II. z Józefą z Murzynowskich (ur.1790,zm.po 1826) primo voto Cieszewską, c.Antoniego i Urszuli Murzynowskich, właścicieli dóbr Makówiec. Kto może dodać informacje uzupełniające? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1715
|
Dzień dobry,
postanowiłam tutaj poprosić o wsparcie bo u "napoleończyków" boję się o cokolwiek zapytać. Czy ktoś z Państwa wie co to BATALION INSTRUKCYJNY ? Agnieszka Ps. mój Józef prysnął z koszar w Warszawie w styczniu 1815. W kwietniu jeszcze go nie złapali. Do domu musiał dotrzeć w lutym bo w listopadzie mój przodek Konstanty miał już siostrzyczkę Marcjannę. |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1717
|
kulik_agnieszka •napisał•:
Dzień dobry, postanowiłam tutaj poprosić o wsparcie bo u "napoleończyków" boję się o cokolwiek zapytać. Czy ktoś z Państwa wie co to BATALION INSTRUKCYJNY ? Agnieszka Ps. mój Józef prysnął z koszar w Warszawie w styczniu 1815. W kwietniu jeszcze go nie złapali. Do domu musiał dotrzeć w lutym bo w listopadzie mój przodek Konstanty miał już siostrzyczkę Marcjannę. Specjalistą nie jestem, a jedynie osobą która co nieco przeczytała na interesujący nas temat:) Według mojej wiedzy, Twój Józef pełnił służbę w jednej z jednostek wojskowych, które miały być zalążkiem przyszłej gwardii przybocznej Wielkiego Księcia Konstantego. W okresie od stycznia do marca 1815 r. właśnie te jednostki nazywano jako "instrukcyjne", od marca do czerwca 1815 r. jako "wzorcowe". Na podstawie rozkazu z 20 czerwca 1815 r. stworzyły Gwardię Królewsko Polską, czyli potocznie nazywano je - jednostkami gwardii, w jej skład wchodziły szwadrony ułanów i bataliony strzelców pieszych. Służba w gwardii Konstantego to inna bajka w wojskowości, jest dużo informacji na ten temat, nawet w necie... Dywagując, może Twój Józef jako stary wiarus zaprawiony w bojach przy boku Francuzów nie mógł znieść tzw. likwidowania elementów-akcentów "francuzszczyzny",jak mawiał Konstanty, w funkcjonowaniu poszczególnych jednostek Wojska Polskiego oraz zachowaniu pojedynczych żołnierzy? Moim zdaniem, Józef oddalił się z koszar batalionu piechoty - batalionu instrukcyjnego dokładnie po 20 stycznia 1815 r. Tego właśnie dnia ukazał się rozkaz Konstantego w sprawie szczegółowej organizacji Wojska Polskiego i dla żołnierzy stało się jasne jak będzie wyglądało Wojsko Polskie po 1815 r. przy boku Wielkiego Księcia Konstantego Pawłowicza Romanowa - naczelnego wodza armii Królestwa Polskiego. Gratuluję dociekliwości w poszukiwaniu jakichkolwiek śladów po swoich poprzednikach. Nieśmiało zapytam, jakie to dokumenty - źródła dały podstawę do sformułowania zapytania na wstępie? Chętnie bym je poznał. pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: kulik_agnieszka
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1720
|
Opieram się niestety na ogólnie dostępnych źródłach, czytam po kolei wszystkie dostępne Dzienniki Departamentowe Płockie i Warszawskie.
Te które nie są dostępne w sieci zamierzam przeczytać w bibliotekach. Na razie nie tykam archiwów bo słabo się na tym znam ale będę musiała bo właśnie się zorientowałam, że Józefów mogło być dwóch. Mój z ułanów z Departamentu Płockiego i drugi z Departamentu Warszawskiego. Agnieszka |
|
|
•Wygenerowano w• 0.19 •sekundy•