Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632814
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632814
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1721
|
kulik_agnieszka •napisał•:
Opieram się niestety na ogólnie dostępnych źródłach, czytam po kolei wszystkie dostępne Dzienniki Departamentowe Płockie i Warszawskie. Te które nie są dostępne w sieci zamierzam przeczytać w bibliotekach. Na razie nie tykam archiwów bo słabo się na tym znam ale będę musiała bo właśnie się zorientowałam, że Józefów mogło być dwóch. Mój z ułanów z Departamentu Płockiego i drugi z Departamentu Warszawskiego. Agnieszka Witaj ponownie, Agnieszko, dziękuję za inspiracje do poszerzania mojej wiedzy:) Dotarłem do wspominanego przez Ciebie źródła; ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=127...id=&lp=7&QI= i dowiedziałem się, że za schwytanie każdego zbiegłego żołnierza płacono od ręki po 30 rubli, a szynkarzom i karczmarzom groziła kara 50 rs za przetrzymywanie zbiega, czyli łatwo nie było! Jednocześnie cieszę, że moje wcześniejsze tylko dywagacje nt. historii znalazły odzwierciedlenie w ówczesnej rzeczywistości. Jak się okazuje, nie był to pojedynczy wybryk żołnierza, a wręcz zbiorowa ucieczka z warszawskich koszar kandydatów do przyszłej gwardii. Trzydziestu siedmiu żołnierzy, podoficerów i oficerow, to już nie przelewki i to w jednym czasie i z tego samego batalionu instrukcyjnego! Tak jak podejrzewałem, ucieczka mogła mieć miejsce po 20 stycznia 1815 r., tj. po ukazaniu się rozkazu Konstantego, reskrypt nt. podpisał gen.Toliński 25 stycznia! Na liście imiennej zbiegów podano również nazwę powiatów skąd pochodzili żołnierze. Jeżeli chodzi o Józefa Budnickiego, podano nazwę powiatu - Gostyń. Moim zdaniem chodzi o Gostynin, czyli dawny powiat gostyniński, a to już tylko dosłownie rzut beretem do granic dawnego departametu płockiego!? W genetece masz info. nt. Budnickich z Gostynina i występuje nawet Józef? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1722
|
Sprawdzałam,
jednego mam w Gostyninie, zmarł w 1842...nie mam jego metryki ale myślę, że było ich dwóch. Jeśli ich nie pomylili to uciekł "ten drugi", mój jest z Orszymowa. Pisma urzędowe to teraz moja ulubiona lektura więc rozpaczać nie będę. Wrócę jeszcze do wcześniejszych numerów bo nie miałam dostępu do wszystkich ale są w BN. Na mój gust to powinien uciec na przełomie 1813/1814 bo jakoś Mariannę z dzieckiem z tego Wersalu do rodziny dostarczył. Kiedyś to wszystko poskładam jak puzzle. Agnieszka |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 7 •mies.• temu• #1726
|
Do naszej listy Dobrzyniaków przy boku Napoleona dopisałem kolejnych czterech żołnierzy (lista jest dostępna w temacie; Archiwa).
www.szpejankowski.eu/index.php/forum/8-a...-boku-napoleona.html Szczególnie zależy mi na uzupełnieniu danych dotyczących Józefa Kościńskiego h.Wczele (poz.28). Dość przypadkowo odkurzyłem tę postać w toku weryfikacji jednego z najnowszych (już opublikowanych) indeksów zgonów z Ciechocina. Jak się okazuje zmarł w 1865 r. w Ciechocinie i w akcie zgonu ksiądz wpisał informację, że był oficerem wojsk pierwszych Napoleona!? W herbarzu Bonieckiego odnalazłem informację, że służył w wojsku za Księstwa Warszawskiego i odbył wszystkie kampanie naopoleońskie. Jednakże w wykazie oficerów KW sporządzonym przez Gembarzewskiego nie widnieje!? Stąd moje pytanie, jaki posiadał stopień oraz w których regimentach wojsk Księstwa Warszawskiego pełnił służbę? pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 7 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1728
|
Darek1965 •napisał•:
Do naszej listy Dobrzyniaków przy boku Napoleona dopisałem kolejnych czterech żołnierzy (lista jest dostępna w temacie; Archiwa). www.szpejankowski.eu/index.php/forum/8-a...-boku-napoleona.html Szczególnie zależy mi na uzupełnieniu danych dotyczących Józefa Kościńskiego h.Wczele (poz.28). Dość przypadkowo odkurzyłem tę postać w toku weryfikacji jednego z najnowszych (już opublikowanych) indeksów zgonów z Ciechocina. Jak się okazuje zmarł w 1865 r. w Ciechocinie i w akcie zgonu ksiądz wpisał informację, że był oficerem wojsk pierwszych Napoleona!? W herbarzu Bonieckiego odnalazłem informację, że służył w wojsku za Księstwa Warszawskiego i odbył wszystkie kampanie naopoleońskie. Jednakże w wykazie oficerów KW sporządzonym przez Gembarzewskiego nie widnieje!? Stąd moje pytanie, jaki posiadał stopień oraz w których regimentach wojsk Księstwa Warszawskiego pełnił służbę? pozdrawiam Darek pierwsza część pytania o śp.Józefie Kościńskim, ustalenie stopnia wojskowego, jest już nieaktualna:) Z odnalezionego nekrologu, który opublikowano 23 IX 1884 w Dzienniku Poznańskim wynika, cyt. "W tych dniach umarła w Włocławku Antonina z Żukowskich Kościńska, wdowa po śp. majorze b.wojsk polskich, napoleończyku Józefie Kościńskim umarłym w 1865r. w Ciechocinie nad Drwęcą. Rodziła się w 1798 w Pustodołach, w województwie augustowskim, a mimo swego wieku podeszłego zachowała aż do ostatka świeżość umysłu i czerstwość zdrowia. Z licznej niegdyś rodziny Koscińskich pozostał w prostej linii już tylko wnuk Konstanty Kościński w Grudziądzu". Szybkie sprawdzenie w www.genealogiawarchiwach.pl ksiąg USC Włocławka potwierdziło w/wym. informację oraz dostarczyło szczegółów nt. dokładanej daty zgonu Antoniny Kościńskiej z Żukowskich, Włocławek dnia 28 VIII 1884. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1732
|
Dzień dobry,
mam straszny problem z nazewnictwem dotyczącym wojskowości, chyba troszkę zaśmiecę temat, przepraszam ale może coś dobrego wyniknie z mojej ignorancji dla tego wątku. Otóż mam takie pytanie: czy I Legia Wojska Polskiego w okresie 07-10 1807 i I Legia Poniatowskiego są pojęciami tożsamymi czy mowa o dwóch różnych tworach? Agnieszka pytam nie dlatego, że jestem leniwa i nie chce mi się sprawdzić. Sprawdzałam, wiem, że I Legia została powołana rozkazem z 04.06.1807 jednak dalej mam wątpliwości czy mogę te dwa określenia uznać za równoważne. |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1734
|
kulik_agnieszka •napisał•:
Dzień dobry, mam straszny problem z nazewnictwem dotyczącym wojskowości, chyba troszkę zaśmiecę temat, przepraszam ale może coś dobrego wyniknie z mojej ignorancji dla tego wątku. Otóż mam takie pytanie: czy I Legia Wojska Polskiego w okresie 07-10 1807 i I Legia Poniatowskiego są pojęciami tożsamymi czy mowa o dwóch różnych tworach? Tak, te dwa określenia oznaczają tę samą formację wojskową. W okresie, o którym Pani pisze kwestie nazewnictwa w tym względzie były już ustalone. |
|
|
•Wygenerowano w• 0.25 •sekundy•