Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632813
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632813
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1735
|
Dziękuję,
w takim razie AGAD chyba coś dla mnie ma. Agnieszka |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 6 •mies.• temu• #1736
|
kulik_agnieszka •napisał•:
Dziękuję, w takim razie AGAD chyba coś dla mnie ma. Agnieszka Szczerze mówiąc - wątpię. Zajmuję się wojskowością Księstwa Warszawskiego i to co jest w AGAD to materiały szczątkowe i ogólne. Swojego czasu przeprowadzałęm kwerendy w różnych zespołach właśnie pod kontem I Legii i niewiele z tego tematu poza stanami pułków w kampanii 1807 r. nie znalazłem. Może jednak miałem pecha. Proszę zatem zdradzić jakie materiały ma Pani na myśli? |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 4 •mies.• temu• #1811
|
Witam,
co prawda o Dobrzyniaku dzisiaj nie będzie, ale dla podbicia tematu, coś z tych samych klimatów; genealogia i epoka napoleońska:) Czy faktycznie opisywany jegomość mógł mieć aż 126 lat? Jeżeli tak, niebywałe! Zapraszam do lektury załącznika, który odkurzam z gazety wydanej w 1894 r. pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1866
|
W aktach parafii Tłuchowo pod data 17 wrzesnia 1812 roku znalazłam akt ślubu nru 5: kapitana pułku czwartego Władysława Płacheckiego (zdecydowanie) z panną Teklą Strachocką, podwojewodzianką dobrzyńską. Numer zespołu w genealogia w archiwach 1812 sygn. 71/377/0/8 s. 2
|
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1867
|
aniata •napisał•:
W aktach parafii Tłuchowo pod data 17 wrzesnia 1812 roku znalazłam akt ślubu nru 5: kapitana pułku czwartego Władysława Płacheckiego (zdecydowanie) z panną Teklą Strachocką, podwojewodzianką dobrzyńską. Numer zespołu w genealogia w archiwach 1812 sygn. 71/377/0/8 s. 2 Ot, ciekawostka, która wydobywa z cienia kolejnego oficera epoki napoleońskiej i jednocześnie rzuca nowe info. nt. jego szlaku bojowego!? Aktem małżeństwa nr 5 z 1812 r. w parafii Tłuchowo zawarł związek małżeński; Płachecki Władysław s.Wladysława i Marianny z Miłobęckich, ur. około 1774 r. w parafii Grzywna, w obecnej gminie Chełmża, kapitan 4 pułku. Wychodzi na to, że jest mowa o oficerze którego wymieniliśmy na wstępie tego tematu (w pierwszym poście) pod pozycją nr 5 5.Władysław Płachicki, kapitan, kawaler Legii Honorowej i Krzyża Wojskowego, mieszkał w Kamieniu Umieńow /?/ Na początku posta wspomniałem o jego szlaku bojowym, zastanawiam się co kapitan Płachecki robił w Tłuchowie 17 września 1812 r., oczywiście pomijając przytoczony ożenek? W tym czasie winien już być z macierzystym pułkiem w Rosji. Jedynym wytłumaczeniem (które odnajduje na obecną chwilę) może być jego bezpośredni udział w tworzeniu na terenie Poznania trzeciego batalionu tegoż pułku. Co prawda, odległość z Poznania do Tłuchowa, też znacząca jak na tamte czasy, ale to pikuś w porównianiu z odległością dzielącą Tłuchowo od Smoleńska tj. miejsca stacjonowania głównych sił pułku w kampanii rosyjskiej. Nowo utworzony 3 batalion czwartego pułku piechoty dotarł do Smoleńska w październiku 1812 r. i tu z datami jest ok. Chyba, że było zupełnie inaczej? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1868
|
A może to coś pomoże? W 1813 roku we Włocławku, gdzie kapitan Płachecki (już niewątpliwie ten spod nru 5) bawi przejazdem, zgłasza on urodzenie swojego syna Jana, urodzonego w czerwcu 1813 w Saksonii. genealogia w archiwach par. Włocławek zespół sygn. 71/383/0/14 s. 21 rok 1813. Pozdrawiam AT
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.14 •sekundy•