Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632801
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632801
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1869
|
Kapitan Władysław Płachecki zmarł w 1831 roku w Kamieniu Kmiecym, swoich dobrach, jako sedzia pokoju, pozostawiając zone Tekle ze Strachockich. genealogia w archiwach Tłuchowo 1831 rok sygn. 71/377/0/71 s. 117
|
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1870
|
aniata •napisał•:
Kapitan Władysław Płachecki zmarł w 1831 roku w Kamieniu Kmiecym, swoich dobrach, jako sedzia pokoju, pozostawiając zone Tekle ze Strachockich. genealogia w archiwach Tłuchowo 1831 rok sygn. 71/377/0/71 s. 117 Pani Aniu, wykonała Pani ogrom pracy, a laik mógłby pomyśleć, iż te akty wyskakują same jak przysłowiowe króliki z kapelusza ... Jedno popołudnie i najważniejsze zdarzenia metrykalne ustalone! Wiemy już bardzo dużo nt. kapitana Płacheckiego, pozostały do podszlifowania ostatnie elementy i już mogę wpisywać kolejnego żołnierza z czasów Księstwa Warszawskiego do naszej listy. Już widzę jak Czwartacy będą się cieszyć czytając Pani maile, zaglądają, zaglądają:) www.pulk4.pl/public_html/ Najbardziej zaskoczyła mnie treść aktu chrztu syna z 13 listopada 1813 r. we Włocławku. Pierworodny syn Jan Czesław urodzony w Meissen, w Saksonii, 23 czerwca 1813 r., został ochrzczony pięć miesięcy później we Włocławku. A kto by to tego doszedł! Nie mam mowy, tym bardziej, że Włocławek był tylko miastem przejazdowym dla rodziny Płacheckich. Obstawiam, że zmierzali do dóbr rodzinnych Tekli. Co do szlaku bojowego Władysława, zastanawiam się czy wąchał proch pod Lipskiem w bitwie narodów? Od 19 pażdziernika (dzień zakończenia bitwy) minęło kilkadziesiąt dni i było to możliwe. Ale z drugiej strony, czy przerwał służbę wojskową czy też był ranny i tym samym czasowo uwolniony od służby, a może pod pretekstem opieki nad rodziną pojawił się we Włocławku. Jedno jest pewne, Krzyż VM (wojskowy) i LH, to honory nabyte zapewne w kampanii rosyjskiej 1812 lub kampanii 1813 roku (w akcie zaślubin z 1812 r. z Tłuchowa nie było o nich mowy). Na koniec jeszcze ostatnia dygresja, Tekla przy boku męża zwiedziła trochę świata! To musiała być wielka miłość, podróżowała będąc już ciąży (4 pułk w lutym 1813 r. przybył do Berlina, w marcu do Poczdamu itd.) Mam nadzieję, że w 1812 r. Władysław nie zabrał małżonki na wycieczkę do Rosji:) Moim zdaniem, głównym bohaterem tego wątku powinna być Tekla żona kapitana Płacheckiego. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: aniata
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1872
|
Darek1965 •napisał•:
Jedynym wytłumaczeniem (które odnajduje na obecną chwilę) może być jego bezpośredni udział w tworzeniu na terenie Poznania trzeciego batalionu tegoż pułku. Co prawda, odległość z Poznania do Tłuchowa, też znacząca jak na tamte czasy, ale to pikuś w porównianiu z odległością dzielącą Tłuchowo od Smoleńska tj. miejsca stacjonowania głównych sił pułku w kampanii rosyjskiej. Nowo utworzony 3 batalion czwartego pułku piechoty dotarł do Smoleńska w październiku 1812 r. i tu z datami jest ok. Chyba, że było zupełnie inaczej? Pułk 4 maszerował na kampanię rosyjską z opóźnieniem. 1 lipca 1812 r. był w Berlinie, 2 sierpnia stanął w Malborku. Oficerowie pułku korzystając z okazji starali się o krótkie urlopy aby odwiedzić dawno nie widziane rodziny. Na pewno urlop taki otrzymał Eustachy Chełmicki. Prawdopodobnie więc i kpt. Płachecki ze względu na ślub również otrzymał urlop i po nim dołączył do regimentu. Niestety o jego służbie wiadomo tylko, że przyjęty został do 4p 1 stycznia 1807 r. i dymisjonowany z wojska 27 grudnia 1815 r. Otrzymał krzyż wojskowy polski. Nic nie wiadomo mi o tym aby miał Legię Honorową, nie ma go w spisach oficerów p4 odznaczonych tym krzyżem. Darek1965 •napisał•: Co do szlaku bojowego Władysława, zastanawiam się czy wąchał proch pod Lipskiem w bitwie narodów? Od 19 pażdziernika (dzień zakończenia bitwy) minęło kilkadziesiąt dni i było to możliwe. Ale z drugiej strony, czy przerwał służbę wojskową czy też był ranny i tym samym czasowo uwolniony od służby, a może pod pretekstem opieki nad rodziną pojawił się we Włocławku Pod Lipskiem chyba nie był ponieważ resztki pułku (trochę ponad 500 żołnierzy)od razu po bitwie pomaszerowali za Ren, do Francji. Tajemniczo się ten okres w życiu kapitana Płacheckiego przedstawia i obecnie nie sposób go wyjaśnić. Darek1965 •napisał•: Jedno jest pewne, Krzyż VM (wojskowy) i LH, to honory nabyte zapewne w kampanii rosyjskiej 1812 lub kampanii 1813 roku (w akcie zaślubin z 1812 r. z Tłuchowa nie było o nich mowy) To wcale nie jest takie pewne a Legii jak to napisałem powyżej raczej nie miał. Zresztą sprawdzę to jeszcze. Darek1965 •napisał•: Już widzę jak Czwartacy będą się cieszyć czytając Pani maile, zaglądają, zaglądają:) Zaglądamy, zaglądamy i Pani Ani i Darkowi za wszystkie znalezione informacje na temat oficerów pułk 4 bardzo dziękujemy! |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1875
|
aniata •napisał•:
W aktach parafii Tłuchowo pod data 17 wrzesnia 1812 roku znalazłam akt ślubu nru 5: kapitana pułku czwartego Władysława Płacheckiego (zdecydowanie) z panną Teklą Strachocką, podwojewodzianką dobrzyńską. Numer zespołu w genealogia w archiwach 1812 sygn. 71/377/0/8 s. 2 Interesujący jest fakt, że jednym ze świadków ślubu kapitana Płacheckiego był Stanisław Wyczałkowski ojciec innego kapitana pułku 4 Leona Wyczałkowskiego znanego dobrze Pani Ani. To rzuca światło na kontakty towarzyskie oficerów tego pułku związanych z powiatem lipnowskim i ich rodzin. Szalenie interesujące odkrycie Pani Aniu! Ps. Czy znacie może sposób na ściąganie skanów w dobrej jakości ze strony "genealogiawarchiwach"? |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1876
|
osjan •napisał•:
aniata •napisał•: W aktach parafii Tłuchowo pod data 17 wrzesnia 1812 roku znalazłam akt ślubu nru 5: kapitana pułku czwartego Władysława Płacheckiego (zdecydowanie) z panną Teklą Strachocką, podwojewodzianką dobrzyńską. Numer zespołu w genealogia w archiwach 1812 sygn. 71/377/0/8 s. 2 Interesujący jest fakt, że jednym ze świadków ślubu kapitana Płacheckiego był Stanisław Wyczałkowski ojciec innego kapitana pułku 4 Leona Wyczałkowskiego znanego dobrze Pani Ani. To rzuca światło na kontakty towarzyskie oficerów tego pułku związanych z powiatem lipnowskim i ich rodzin. Szalenie interesujące odkrycie Pani Aniu! Tych związków jest bez liku. I tak np. w tym samym Kamieniu Kmiecym parafia Tłuchowo w 1815 roku bierze ślub porucznik Ludwik Mańkowski z panną Ludwiką Chełmicką, córką Józefa i Barbary z Czarnomskich (zapewne krewną Bogumiły z Czarnomskich Strachockiej), a świadkami na ślubie są m.in. Onufry Chełmicki z Chalina, stryj Eustachego Chełmickiego, i Tomasz Wyczałkowski, brat Leona Wyczałkowskiego! Naprawdę "trzymali" ze sobą. Pozdrawiam AT. PS. Niestety małżeństwo zakończyło się rozwodem, pani Mańkowska poślubiła pana Czaplickiego, prawnika w Płocku, i była matka chrzestna mojego prastryja Franciszka Tłuchowskiego. Stąd moja o tym wiedza. |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1877
|
aniata •napisał•:
Tych związków jest bez liku. I tak np. w tym samym Kamieniu Kmiecym parafia Tłuchowo w 1815 roku bierze ślub porucznik Ludwik Mańkowski z panną Ludwiką Chełmicką, córką Józefa i Barbary z Czarnomskich (zapewne krewną Bogumiły z Czarnomskich Strachockiej), a świadkami na ślubie są m.in. Onufry Chełmicki z Chalina, stryj Eustachego Chełmickiego, i Tomasz Wyczałkowski, brat Leona Wyczałkowskiego! Naprawdę "trzymali" ze sobą. Pozdrawiam AT. PS. Niestety małżeństwo zakończyło się rozwodem, pani Mańkowska poślubiła pana Czaplickiego, prawnika w Płocku, i była matka chrzestna mojego prastryja Franciszka Tłuchowskiego. Stąd moja o tym wiedza. A to ciekawe! O Ludwiku Mańkowskim wiem, że był kapitanem 10 pułku piechoty i uwolniony został z wojska 4 marca 1808 r. Oprócz niego było jeszcze dwóch Mańkowskich w armii Księstwa Warszawskiego. Józef i Kazimierz, obaj podporucznicy. |
|
|
•Wygenerowano w• 0.16 •sekundy•