Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632801
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632801
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1878
|
osjan •napisał•:
aniata •napisał•: Tych związków jest bez liku. I tak np. w tym samym Kamieniu Kmiecym parafia Tłuchowo w 1815 roku bierze ślub porucznik Ludwik Mańkowski z panną Ludwiką Chełmicką, córką Józefa i Barbary z Czarnomskich (zapewne krewną Bogumiły z Czarnomskich Strachockiej), a świadkami na ślubie są m.in. Onufry Chełmicki z Chalina, stryj Eustachego Chełmickiego, i Tomasz Wyczałkowski, brat Leona Wyczałkowskiego! Naprawdę "trzymali" ze sobą. Pozdrawiam AT. PS. Niestety małżeństwo zakończyło się rozwodem, pani Mańkowska poślubiła pana Czaplickiego, prawnika w Płocku, i była matka chrzestna mojego prastryja Franciszka Tłuchowskiego. Stąd moja o tym wiedza. A to ciekawe! O Ludwiku Mańkowskim wiem, że był kapitanem 10 pułku piechoty i uwolniony został z wojska 4 marca 1808 r. Oprócz niego było jeszcze dwóch Mańkowskich w armii Księstwa Warszawskiego. Józef i Kazimierz, obaj podporucznicy. 1. Ja tez jestem ciekawa, jak ściągnąc skany dobrej jakości z genealogii w archiwach 2. Zdecydowanie Ludwik Jan Mańkowski, bardzo wyraźnie porucznik Wojsk Polskich w 1815, natomiast dwa lata wcześniej (1813 parafia Bądkowo pow. płocki), gdy bierze ślub z panna Markowską (zmarła szybko, biedaczka) tylko wielmożny. Akt w szukajwarchiwach. Więc w Pana ręce, czy to jakiś incydent był wojskowy Ludwika Jana? Na tym pierwszym ślubie tez doborowe towarzystwo: Piotr i Bonawentura Paproccy, a także Aleksander Rościszewski, czyli szwagier Eustachego Chełmickiego! Słusznie używa Pan nazwy "towarzystwo" z powiatu lipnieńskiego |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• aniata. •Powód•: uzupełnienie
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1881
|
Witam,
raz jeszcze słów kilka nt. kapitana Władysława Płacheckiego. We wcześniejszym poście dość pochopnie wydałem ocenę na temat daty przyznania Płacheckiemu krzyża wojskowego; cyt. ...Jedno jest pewne, Krzyż VM (wojskowy) i LH, to honory nabyte zapewne w kampanii rosyjskiej 1812 lub kampanii 1813 roku (w akcie zaślubin z 1812 r. z Tłuchowa nie było o nich mowy). Wychodzi na to, że sam zainteresowany nie podał danych do aktu lub ksiądz nie raczył ich wpisać!? Odnośnie sprawy przyznania krzyża wojskowego (VM) kapitanowi Płacheckiemu sprawa już się wyjaśniła, odnalazłem ogłoszenie prasowe o ukazaniu się rozkazu dziennego legii pierwszej, wydanego w Warszawie 1 lutego 1808 r., a podpisanego przez szefa sztabu legii I-wszej pułkownika Paszkowskiego: " Minister Woyny przesyła brygadom i pułkom ozdoby krzyża wojskowego i patenta na nie dla woyskowych przez rady pułkowe wybranych, których lista imienna publikuie się: ... Pułk 4-ty piechoty. Krzyż kawalerski - Cypryan Zdzitowiecki - podpułkownik, Paweł Zambrzyski - podpułkownik, Władysław Plachecki - kapitan, Felix Rylski - kapitan. Krzyż złoty. Ludwik Sierakowski - kapitan, Woyciech Madaliński - porucznik, Jan Łempicki - podporucznik, Józef Grzybowski - sierżant. Krzyż srebny. Józef Maćkowski - sierżant, Jan Meyer - sierżant, Jan Skorupski - kapral, Jakób Wasilewski - żołnierz, Józef Czekalski - żołnierz, Piotr Bandurski - żołnierz ...''. Reasumując, kpt.Płachecki vel.Plachecki był awansowanym na stopień kapitana przed lutym 1808 r., a kawalerem KW (VM) stał się 1 lutego 1808 r. W nawiązaniu do ściąganiu metryk z www.genealogiawarchiwach.pl, osobiście przerabiam ten temat dzieląc akt na dwa lub trzy fragmenty. Było już kilka (ułożonych do tego celu przez zaradnych genealogów) programików do ściągania całości, ale ich użytkownicy są "banowani" zawieszani czasowo w dostępnie do portalu przez administratora. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: aniata
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1882
|
Darek1965 •napisał•:
Reasumując, kpt.Płachecki vel.Plachecki był awansowanym na stopień kapitana przed lutym 1808 r., a kawalerem KW (VM) stał się 1 lutego 1808 r.Darek Zgadza się, tekst rozkazu ukazał się w "Gazecie Warszawskiej" na pocz. 1808 r. wczoraj już nie chciało mi się tego szukać. Natomiast co do stopnia Płacheckiego to jak pisałem powyżej został do pułku 4 przyjęty 1 stycznia 1807 r. jako kapitan. Sprawdzę jeszcze jego Legię, to znaczy czy w ogóle ja miał ale to trudniejsza sprawa i potrzeba na nią trochę czasu. Co do skanów to znalazłem sposób. Nie trzeba ich dzielić i są dość dobrej jakości choć szału nie ma |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• osjan.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1883
|
Przejrzałam ten wątek, bardzo mnie interesujący, i muszę uczciwie powiedzieć, że już dwa lata temu o ślubie Władysława Płacheckiego z Teklą Strachocką powiadomił prom79. Tylko wtedy nie było jeszcze skanów genealogii w archiwach. AT
|
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1884
|
Pani Aniu,
piszę tego posta imiennie określając adresata, gdyż jak wynika z naszej korespondencji jest Pani szczególnie zainteresowana metrykami z Tłuchowa, a wiarygodność niektórych danych metrykalnych wpisywanych przez ks.Rościszewskiego może budzić wątpliwości? Po prostu, ówczesny proboszcz tłuchowski ks. Tomasz Rościszewski podpadł mi:), ale nie tylko w temacie odznaczeń wojskowych kpt.Płacheckiego! W metryce zaślubin z 1812 wpisał imię ojca pana młodego - Władysław oraz określił wiek pana młodego na podstawie okazanej mu metryki chrztu wyjętej z kościoła grzywieńskiego, czyli jednocześnie określił parafię właściwą dla miejsca urodzenia. Za to ten sam proboszcz w 1831 r. w metryce zgonu kpt.Płacheckiego wpisał imię ojca - Marcin oraz podał miejsce urodzenia zmarłego w m.Kuczwały w parafii zwanej Kuczwałki, a w dodatku określił zmarłego jako Sędziego Sądu Pokoju obwodu lipnowskiego. Wiem, wiem, pisał co podyktowali zgłaszający ... I które dane bierzemy za wiarygodne? Uważam, że te z 1812, gdyż wypowiedź pana młodego podparta była wyciągiem - odpisem aktu chrztu. Wieś Kuczwały w obecnej gminie Chełmża należała do parafii w Grzywnie. Co do zajmowania przez Władysław Płacheckiego funkcji sędziego pokoju, nie zgadzam się z podaną informacją w akcie zejścia. Troszeczkę dokumentów z tamtych czasów przejrzałem, ale jak dotąd nie natknąłem się na informację o sędzim Płacheckim! Jednakże we wstępnej informacji jest coś na rzeczy:), gdyż Władysław Płachecki od 1828 był radcą województwa płockiego: cyt. za Monitorem Warszawskim z 4 III 1828: "W d.21 lutego w Lipnie, na seymiku powiatu lipnowskiego, pod laską JW Józefa Zielińskiego, sędziego pokoju, obrani radcami woiewódzkimi, WW. Władysław Płachecki, były kapitan WP i Mikołaj Łukowski" Na koniec jeszcze jedno info. dla Czwartaków, Władysław Płachecki zakończył karierę wojskową w stopniu kapitana dn. 27 XII 1815 r., cyt. za Gazetą Warszawską z 16 I 1816: "Otrzymują dymissyę następujący officerowie nieumieszczeni w teraznieyszey organizacyi, którzy żądali uwolnienia od służby z pensyą, nim prawa ich do teyże rozpoznanemi zostaną. ... z dawnego pułku 4-go piechoty: Kapitan Władysław Płachecki z pozwoleniem noszenia munduru, ..." Ps. tym samym rozkazem co Płachecki, dymisję otrzymał gen.Dominik Dziewanowski z Płonnego:) pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1886
|
I oklaski, i podziękowania!. Oklaski za to, ze tak skrupulatnie poprawił Pan księdza Rościszewskiego, również mojego ulubieńca, i prześledził spory kawał biografii Władysława Płacheckiego. Ksiądz Rościszewski jako dziekan dobrzyński (chyba?) kontrolował księgi w innych parafiach, niektóre z nich czyściutkie, równiutkie i bardzo wiarygodne. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam skany ksiąg Księdza Tomasza! Rozumiem, ze nie miał czasu. Serdecznie pozdrawiam Anna Tłuchowska
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.27 •sekundy•