Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632791
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632791
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1888
|
Darek1965 •napisał•:
/.../Co do zajmowania przez Władysław Płacheckiego funkcji sędziego pokoju, nie zgadzam się z podaną informacją w akcie zejścia. Troszeczkę dokumentów z tamtych czasów przejrzałem, ale jak dotąd nie natknąłem się na informację o sędzim Płacheckim! Jednakże we wstępnej informacji jest coś na rzeczy:), gdyż Władysław Płachecki od 1828 był radcą województwa płockiego: cyt. za Monitorem Warszawskim z 4 III 1828: Jednak ex kapitan Płachecki był sędzią pokoju powiatu lipnowskiego. Mianowany został na to stanowisko przez Radę Administracyjną Królestwa Polskiego prawdopodobnie pod koniec 1829 r. Informację podaję za "Gazetą Warszawską" z dn. 1 stycznia 1830 r. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• osjan.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1889
|
osjan •napisał•:
Darek1965 •napisał•: /.../Co do zajmowania przez Władysław Płacheckiego funkcji sędziego pokoju, nie zgadzam się z podaną informacją w akcie zejścia. Troszeczkę dokumentów z tamtych czasów przejrzałem, ale jak dotąd nie natknąłem się na informację o sędzim Płacheckim! Jednakże we wstępnej informacji jest coś na rzeczy:), gdyż Władysław Płachecki od 1828 był radcą województwa płockiego: cyt. za Monitorem Warszawskim z 4 III 1828: Jednak ex kapitan Płachecki był sędzią pokoju powiatu lipnowskiego. Mianowany został na to stanowisko przez Radę Administracyjną Królestwa Polskiego prawdopodobnie pod koniec 1829 r. Informację podaję za "Gazetą Warszawską" z dn. 1 stycznia 1830 r. Wielkie dzięki za sprostowanie, a jednak, hm, nigdy nie mów nigdy;) Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:) Po przeczytaniu ogłoszenia z 1830 r. popadłem w konsternację, do licha jakich trzech sędziów, jeżeli w danym czasie obowiązki sędziego pełniła tylko jedna i ta sama osoba, akurat w powiecie lipnowskim w 1830 r. znany mi już wcześniej Józef Wysocki z Dulska! Przecież Ustawa Konstytucyjna Królestwa Polskiego (obowiązująca do 26 lutego 1832 r.) nie przewidywała obsady trzyosobowej na stanowisku sędziego pokoju? Wobec powyższego co u licha było grane? Całe szczęście, że istnieją biblioteki cyfrowe i szybkie sprawdzenie w Dzienniku praw Królestwa Polskiego dało jednoznaczną odpowiedź w przedmiotowym temacie:) Jednoosobowa obsada stanowiska sędziego pokoju w danym powiecie obowiązywała tylko do 1825 r. Od 13 czerwca 1825 r. na podstawie królewskiego dekretu z 28 kwietnia 1825 r. Rady Wojewódzkie zostały wyznaczone do wyboru do każdego sądu dziewięciu kandydatów na sędziów pokoju spośród osób na urzędy sądowe i administracyjne wybranych przez sejmiki i zgromadzenia gminne (art.1 cyt. dekretu). Namiestnik królestwa z tych dziewięciu kandydatów mianował po trzech sędziów do każdego sądu, na kadencje dwuletnie(art.2). Mianowani trzej sędziowie mieli dokonać wyboru między sobą w drodze porozumienia lub losowania okres faktycznego sprawowania obowiązków. W roku kalendarzowym każdy z trzech sędziów miał urzędować przez okres ciągły czterech miesięcy(art.3). Resumując, ex kapitan Władysław Płachecki był sędzią pokoju powiatu lipnowskiego w kadencji 1830-1831, a faktycznie mógł urzędować w Lipnie 4 m-ce w 1830 i 4 m-ce w 1831 r. Przez pozostały okres tej kadencji obowiązki sędziego pokoju sprawowali zamiennie Józef Wysocki h.Ogończyk z Dulska i Teodor Mioduski h.Radwan z Wielgiego. pozdrawiam Darek |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: osjan
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1890
|
I w ten sposób dzięki wspólnej pracy udało się dołożyć mały kawałeczek do wielkiej mozaiki
|
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1891
|
Darek1965 •napisał•:
Na koniec jeszcze ostatnia dygresja, Tekla przy boku męża zwiedziła trochę świata! To musiała być wielka miłość, podróżowała będąc już ciąży (4 pułk w lutym 1813 r. przybył do Berlina, w marcu do Poczdamu itd.) Mam nadzieję, że w 1812 r. Władysław nie zabrał małżonki na wycieczkę do Rosji:) Moim zdaniem, głównym bohaterem tego wątku powinna być Tekla żona kapitana Płacheckiego. pozdrawiam Darek Jeszcze jedne kamyczek do mozaiki - wracając z kampanii moskiewskiej kapitan Władysław Płachecki wstąpił raz jeszcze do Kozierogu Leśnego w parafii Tłuchowo by być świadkiem ślubu swojej szwagierki, Scholastyki Strachockiej z Antonim Rubachą 13 stycznia 1813 roku (par. Tłuchowo sygn. 1813 sygn. 71/377/0/7 s. 0) |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1892
|
aniata •napisał•:
Jeszcze jedne kamyczek do mozaiki - wracając z kampanii moskiewskiej kapitan Władysław Płachecki wstąpił raz jeszcze do Kozierogu Leśnego w parafii Tłuchowo by być świadkiem ślubu swojej szwagierki, Scholastyki Strachockiej z Antonim Rubachą 13 stycznia 1813 roku (par. Tłuchowo sygn. 1813 sygn. 71/377/0/7 s. 0) Pani Aniu! Jest Pani nieoceniona! |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1893
|
A czy zwrócił Pan uwagę, panie Darku, ze świadkiem na ślubie Franciszka Tłuchowskiego (Nowogród 1821) (por. temat Tłuchowscy - Romanowscy) jest numer trzeci z listy, kapitan Antoni Wybraniecki? AT
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.17 •sekundy•