Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632790
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632790
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1894
|
aniata •napisał•:
A czy zwrócił Pan uwagę, panie Darku, ze świadkiem na ślubie Franciszka Tłuchowskiego (Nowogród 1821) (por. temat Tłuchowscy - Romanowscy) jest numer trzeci z listy, kapitan Antoni Wybraniecki? AT tak oczywiście, dojrzałem wszystkich świadków, jakby nie było - to śmietanka towarzyska ówczesnego Dobrzynia nad Drwęca. Obecność ex kapitana, dziedzica Dobrzynia nd.Drwęcą Antoniego Wybranieckiego, pisarza komory pogranicznej Franciszka Okunia, komendanta posterunku exstradycji pogranicznej Michała Poletyto, odczytuję jako bardzo ważny sygnał nt. pozycji towarzyskiej zajmowanej przez Franciszka Tłuchowskiego. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1921
|
Witam,
Czwartacy to mają szczęście:) Tym razem trafił mi się prosty żołnierz 4 pułku piechoty Księstwa Warszawskiego: Franciszek Grzywiński, ur. około 1783, zm. 18 X 1813 w parafii Czarne, pow.lipnowski. Zmarł w domu swojej siostry Małgorzaty Włodarskiej, zam. Rumunki Czerskie [Rumunki Czarne], par.Czarne, pow.lipnowski (akt w załączeniu). pozdrawiam Darek
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: osjan
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1925
|
Darek1965 •napisał•:
Witam, Czwartacy to mają szczęście:) Tym razem trafił mi się prosty żołnierz 4 pułku piechoty Księstwa Warszawskiego: Franciszek Grzywiński, ur. około 1783, zm. 18 X 1813 w parafii Czarne, pow.lipnowski. Zmarł w domu swojej siostry Małgorzaty Włodarskiej, zam. Rumunki Czerskie [Rumunki Czarne], par.Czarne, pow.lipnowski (akt w załączeniu). pozdrawiam Darek Wspaniałe odkrycie! Takie właśnie ślady zwykłych żołnierzy cieszą mnie najbardziej. Szkoda, że w akcie nie można żadnych innych informacji o tym żołnierzu, skąd pochodził. Grzywiński to nazwisko spotykane w powiecie lipnowskim więc może ów Franciszek wracając z Rosji zaszedł na rodzimą ziemię i na niej po miesiącach choroby wydał ostatnie tchnienie? Dziękuję Darku! |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1945
|
Witam,
podaję namiary na kolejnego Napoleończyka, dzięki informacji z portalowej poczty:) Tym cenniejsze info., gdyż posiadam akty zdarzeń metrykalnych z 1812-1813 z udziałej tej osoby i nie ma tam mowy o jego służbie wojskowej? Faustyn Pląskowski h.Oksza, s.Michała z Czarnego, w powiecie lipnowskim (ur. około 1785, zm.????), w marcu 1812 roku był podoficerem pułku siódmego jazdy. Informacja pochodzi z aktu notarialnego sporządzonego 28 III 1812 przez pisarza aktowego M.Mellera z Lipna. W/wym. był bratem opisanego już w poz. nr 8 Kajetana Cypriana Pląskowskiego www.szpejankowski.eu/index.php/forum/8-a...-boku-napoleona.html pozdrawiam Darek |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: osjan
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1946
|
Podaję i ja kolejnego oficera pułku 4 z ziemi dobrzyńskiej. Sabin Mazowiecki, w pułku od 1 stycznia 1807 r. w stopniu porucznika, mianowany kapitanem 7 sierpnia 1808 r. zmarł w Toledo w październiku 1810 r. Dzięki Pani Ani wiadomo, że w latach 1788-89 uczęszczał do szkoły podwydziałowej w Płocku. Był jeszcze drugi Mazowiecki imieniem Józef ale o nim wiem dość niewiele chociaż w ostatnich dniach czytałem jego raport o dostaniu się do niewoli w Hiszpanii i dzięki szczęśliwemu splotowi przypadków z niej wyzwolonego. Wrócił z powrotem do pułku i walczył dalej.
|
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1950
|
W 1815 roku w Ostrowi Mazowieckiej kapitan Wojsk Polskich Aleksy Trzaskowski bierze slub z panną Jakobiną Wilde, córka podpułkownika wojsk pruskich. Kapitan Trzaskowski jest urodzony w Płonnem. Ten sam kapitan Trzaskowski w tym samym 1815 roku jest świadkiem na slubie Pankracego Józefa Jaroszewskiego (Warszawa cyrkuł II). Pytanie moje brzmi (prosze mi darować ignorancję), jakich wojsk był kapitanem Aleksy Trzaskowski?
Z kolei Pankracy Jaroszewski jest przyrodnim wujem Pelagii Chlebowskiej z Lipna. Bierze ona ślub z Michałem Mańkowskim, a po jego śmierci, wraca pod opiekę innego swojego wuja, Stanisława Mazowieckiego, z którym najpierw ma czworo dzieci, potem bierze ślub, a dzieci w 1839 roku w parafii Biała pow. płocki zostaja urzędowo uznane za małżeńskie. Jedno znich nosi imiona Rafał Sabin, co może byc sladem pokrewieństwa Stanisława i Pelagii z Sabinem Mazowieckim. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• aniata. •Powód•: poprawki
|
•Wygenerowano w• 0.18 •sekundy•