Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632738
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632738
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1964
|
aniata •napisał•:
Z wyliczenia wypada, że Aleksy Trzaskowski (nr 34) urodził sie w Płonnem w 1787 roku metryki.genealodzy.pl/metryka.php?ar=6&a...mp;x=2139&y=1524 Pozdrawiam. AT Wg. sumariusza urodzonych parafii Płonne: 1. ur. 19 VII 1789 Trzaskowski Tomasz s.Walentego i Marianny 2. ur. 21 VII 1787 Trzaskowski Jakub s.Walentego i Marianny Czy wobec tych danych, nasz Aleksy Trzaskowski miał również drugie imię - Jakub? pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1965
|
Ksiądz się powołuje na akt urodzenia nr86.
Agnieszka Przepraszam, gapa jestem,86 to tylko nr w załącznikach. |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• kulik_agnieszka.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1966
|
Darek1965 •napisał•:
aniata •napisał•: Z wyliczenia wypada, że Aleksy Trzaskowski (nr 34) urodził sie w Płonnem w 1787 roku metryki.genealodzy.pl/metryka.php?ar=6&a...mp;x=2139&y=1524 Pozdrawiam. AT Wg. sumariusza urodzonych parafii Płonne: 1. ur. 19 VII 1789 Trzaskowski Tomasz s.Walentego i Marianny 2. ur. 21 VII 1787 Trzaskowski Jakub s.Walentego i Marianny Czy wobec tych danych, nasz Aleksy Trzaskowski miał również drugie imię - Jakub? pozdrawiam Darek Dopóki nie znajdzie się śladów Jakuba, to chyba trzeba uznać, ze to Jakub Aleksy |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1967
|
kulik_agnieszka •napisał•:
Ksiądz się powołuje na akt urodzenia nr86. Agnieszka Przepraszam, gapa jestem,86 to tylko nr w załącznikach. nie, nie:) trafna podpowiedź żeby zwrócić uwagę na numer metryki. Jednakże tylko w przypadku przeglądania księgi metrykalnej, ale dane w sumariuszu nie posiadają numerów poszczególnych metryk, zdarzenia metrykalne ułożone są tam alfabetycznie oraz wg. daty zdarzenia. pozdrawiam Darek |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1971
|
A może on jest "trzeci" ?
Dwaj bracia mają po jednym imieniu- to już świadczy o pewnej tradycji w rodzinie(o ile ktoś sobie pracy nie ułatwił wpisując tylko jedno). Nasz pan młody gdyby się urodził w lipcu 1878 to w lutym 1815 miałby jeszcze lat 27. Zwykle zapisywano dość skrupulatnie lata "skończone". Z drugiej strony ksiądz nie był aż tak skrupulatny jeśli w sumariuszu nie uwzględnił numerów aktów. Agnieszka |
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 3 •mies.• temu• •przez• kulik_agnieszka.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 3 •mies.• temu• #1972
|
Te sumariusze pisano często po latach. Osoba spisująca mogła opuścić jakis akt albo pomylic nazwisko. Ja np. w Chełmicy znalazłam jednego Tłuchowskiego, syna Macieja i Petroneli, zapisanego jako Słuchocki i zapewne tak w alfabecie
|
|
|
•Wygenerowano w• 0.23 •sekundy•