Dla Genealogów amatorów
Statystyka od 23.11.2009
•Użytkowników• : 260
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632732
•Artykułów• : 211
•Odsłon• : 2632732
|
•Witamy•,
•Gościu•
|
•TEMAT:• Dobrzyniacy u boku Napoleona
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #1979
|
W innym temacie (Tłuchowscy i Romanowscy) pisałem już o bibliotece TNP w Płocku. Jestem tam również zbiór papierów Kazimierza Gałeckiego, żołnierza Księstwa Warszawskiego i uczestnika powstania listopadowego, ale to chyba nie nasz ziomek? Nie spotkałem się dotychczas z nazwiskiem Gałecki(a), może komuś się uda umiejscowić tę postać?
Oj, żeby nt. któregokolwiek z bohaterów naszego tematu można było odnaleźć podobną kolekcję dokumentów, rozmarzyłem się, a może w nieodległej przyszłości będzie i nam dane:), czego sobie i wszystkim aktywnym userom życzę. aleph.koszykowa.pl/F?func=full-setset&am...00009&format=999 pozdrawiam Darek link nie działa, więc w załączeniu przesyłam pierwszą stronę karty katalogowej
•Załączniki:•
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata•, 2 •mies.• temu• •przez• Darek1965.
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata•, 2 •mies.• temu• #2013
|
osjan •napisał•:
Niestety o jego służbie (Władysława Płacheckiego) wiadomo tylko, że przyjęty został do 4 pułku 1 stycznia 1807 r. i dymisjonowany z wojska 27 grudnia 1815 r. Otrzymał krzyż wojskowy polski. Nic nie wiadomo mi o tym aby miał Legię Honorową, nie ma go w spisach oficerów p4 odznaczonych tym krzyżem. Udało mi się dotrzeć do absolutnie nieznanej dotąd informacji. Kapitan Płachecki był jak najbardziej uprawniony do chwalenia się Legią Honorową. Otrzymał ją za kampanię w Hiszpanii niestety nie wiadomo za jaki konkretnie czyn. Może jednak szczęście dopisze i dowiemy się i tego? |
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata• temu• #2041
|
Moi drodzy udało mi się skończyć artykuł pod tytułem "Związki pułku 4 piechoty Księstwa Warszawskiego z ziemią dobrzyńską". Ma on zostać opublikowny w tym roku w nr 9 Rocznika Dobrzyńskiego. Chciałem Wam, uczestnikom tego wątku bardzo podziękować. Bez Waszej pomocy i inspiracji mój artykuł byłby z pewnością o wiele uboższy w fakty. Dziękuję pięknie!
|
|
•Ostatnio zmieniany•: •10 •lata• temu• •przez• osjan.
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: Darek1965
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata• temu• #2042
|
Czekamy na numer 9 z niecierpliwością! A tymczasem mam do Pana pytanie czysto osobiste, jako do znawcy odznaczonych Legią Honorową. Antoni Hincz, który dosłużył się w wojsku Księstwa Warszawskiego tylko porucznika, też według spisów był kawalerem Legii Honorowej. Za co ją otrzymał? Czy brał udział w kampanii napoleońskiej? Choć różnie o nim mówiono (był później naczelnikiem miasta Siedlce), nie zmienia to faktu, że to mój 3xpradziadek
|
|
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata• temu• #2043
|
Pani Aniu porucznik Hincz był w 1812 r. w czasie wojny z Rosją sztabie dywizji jazdy składającej się z 2. 7 i 15 pułków jazdy polskiej, którą dowodził gen. Sebastiani a następnie gen. Desnouttes. Z legią porucznika Hincza trudno powiedzieć jak było, jednak oficerowie sztabowi mogli ją łatwiej uzyskać jako bliżsi dowództwu. Bywały przypadki skreślania z wniosków o odznaczenie legią honorową żołnierzy z zasługami bojowymi i wpisywaniu w ich miejsce sztabowców ale oczywiście porucznik Hincz mógł szczerze na legię zapracować.
|
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: aniata
|
Odp: Dobrzyniacy u boku Napoleona •10 •lata• temu• #2044
|
osjan •napisał•:
Pani Aniu porucznik Hincz był w 1812 r. w czasie wojny z Rosją sztabie dywizji jazdy składającej się z 2. 7 i 15 pułków jazdy polskiej, którą dowodził gen. Sebastiani a następnie gen. Desnouttes. Z legią porucznika Hincza trudno powiedzieć jak było, jednak oficerowie sztabowi mogli ją łatwiej uzyskać jako bliżsi dowództwu. Bywały przypadki skreślania z wniosków o odznaczenie legią honorową żołnierzy z zasługami bojowymi i wpisywaniu w ich miejsce sztabowców ale oczywiście porucznik Hincz mógł szczerze na legię zapracować. Dziękuję i z góry przepraszam. Ten porucznik to porucznik Ignacy Hincz, brat Antoniego. A ja pomyliłam się. Antoni Hincz został odznaczony orderem VM w 1820 roku, a odszedł z wojska w 1821 (wstąpił podobnie jak brat w 1809). |
|
•Za tę wiadomość podziękował(a)•: osjan
|
•Wygenerowano w• 0.20 •sekundy•